Zalm uit de oven

Zalm uit de oven is easy! Of je zalm nu zo in de oven schuift, hem een jasje van bladerdeeg geeft (zalm en croute) of de vis inpakt in bakpapier of aluminiumfolie (zalm en papillotte).

Hoe maak je zalm uit de oven?
Hoe maak je zalm uit de oven?

Hoe maak je zalm uit de oven?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 500 g verse zalmfilet
  • 1 el traditionele olijfolie
  • 1 mespunt venkelzaad
  • 1 mespunt paprikapoeder
  • 2 takjes verse platte peterselie
  • 2 takjes diepvries dille
  • 1 citroen
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal
  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg de zalm in de ovenschaal en druppel er olijfolie overheen. Strooi er peper, zout, venkelzaad en paprikapoeder over. Snijd de peterselie en dille fijn (houd 1 takje peterselie achter) en strooi de fijngesneden kruiden over de zalm. Wentel de zalm in alle smaakmakers tot de zalm aan alle kanten bedekt is.
  2. Halveer de citroen. Leg de citroenhelften in de ovenschaal. Laat het geheel 15 min. marineren. Bak de zalm ca. 20 min. in de oven, of tot de zalm net gaar is. Knijp de citroenhelften voorzichtig uit boven de zalm. Doe de zalm over op een mooie serveerschaal.

Hoe maak je zalm uit de oven?

Er zijn verschillende manieren om zalm in de oven te bereiden. Je kunt zalm roosteren of grillen op een bakplaat in de oven. Door zalm op of naast groenten en/of aardappelen te leggen, maak je heel eenvoudig een complete maaltijd klaar. Nog een veelgebruikte methode is ‘en croute’, oftewel ‘in korst’. Bij deze methode wikkel je zalm in bladerdeeg. Weer een andere manier om zalm in de oven te bereiden, is ‘en papillotte’. Hiervoor pak je zalm in aluminiumfolie of bakpapier in als een pakketje, met groenten, een beetje vocht en kruiden, en laat je het daarin gaar stomen.

Zalm uit de oven: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Zalm uit de oven kun je 2 dagen bewaren in de koelkast en ongeveer 3 maanden in de vriezer. Ontdooi de zalm door ’m een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Zet ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Je kunt de zalm eventueel ook even opbakken in een koekenpan of mee verwarmen met een ander gerecht, zoals in deze pasta met zalm.

Zalm Wellington

Zalm Wellington komt uit hetzelfde ‘nest’ als beef Wellington en is te herkennen aan dat heerlijke jasje van bladerdeeg om de vis of het vlees. Zalm snijdenVerwarm de oven voor op 200 graden. Halveer 650 gram zalmfilet in de lengte. Bestrooi de stukken met peper en zout en leg ze op elkaar. Snijd 250 gram kastanjechampignons zeer fijn. Verhit 15 gram boter in een koekenpan en bak ze op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt. ChampignonmengselSnijd 10 gram peterselie en 13 gram bieslook fijn en meng met peper en zout door het champignonmengsel. Laat afgedekt op een bord afkoelen tot kamertemperatuur. Strak in vershoudfolieLeg 200 gram gerookte zalm in 3 rijen boven elkaar, elkaar iets overlappend, op een stuk vershoudfolie van 30 bij 40 centimeter. Verdeel het champignonmengsel erover en leg de zalmfilet erop. Rol met behulp van de vershoudfolie de gerookte zalm strak om de zalmfilet. Vis moet rollenRol 270 gram vers bladerdeeg uit op het bakpapier uit de verpakking. Snijd het deeg op maat. Leg de zalm erop, verwijder de folie en vouw het deeg erom. Het deeg mag 1 cm overlappen. Druk de randen goed aan en leg met behulp van het papier met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Uitsteken(d)Rol het overtollige deeg uit. Steek er met een uitsteekvormpje figuurtjes uit en plak deze met een beetje water op de zalm wellington. Splits 1 ei en klop de eidooier los. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg ermee. Het eiwit wordt niet gebruikt. Bakken en rustenBak de wellington ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd de wellington aan tafel in dikke plakken. Zo maak je zalm Wellington.
02:51