Linzensoep

Trek in een vullende maaltijdsoep? Maak dan eens linzensoep! Naast lekker is deze soep hartstikke voedzaam. Varieer door er diverse groenten, vlees, vis en specerijen of kruiden aan toe te voegen.

Linzensoep recepten

Linzensoep maken
Linzensoep maken

Linzensoep maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 el traditionele olijfolie
  • 250 g gedroogde blonde linzen
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 1 kruidnagel
  • 2 vastkokende aardappelen
  • 1/2 citroen
  • 1 runderrookworst
  • 4 el verse peterselie
Zet producten op mijn lijst
  1. Snipper de ui, snijd de wortel in plakjes en pers de knoflook uit. Snijd de bleekselderij fijn.
  2. Verwarm in een pan met dikke bodem de olijfolie. Fruit de ui en de knoflook. Voeg de bleekselderij en wortel toe en bak al roerend 5 min.
  3. Voeg de linzen toe en giet de bouillon erbij. Voeg de laurier en de kruidnagel toe en laat 40 min. zachtjes koken. Snijd ondertussen de aardappelen in stukken. Voeg na 20 min. zachtjes koken ook de stukken aardappel toe.
  4. Pers de citroen uit. Breng tot slot de linzensoep op smaak met het sap van de uitgeperste citroen en (versgemalen) peper en zout. Verwarm op het laatst de worst in de soep. Haal daarna de worst uit de soep, snijd hem in stukken en verdeel deze over de kommen. Snijd de peterselie fijn. Schenk de linzensoep over de worst en garneer met de peterselie.

Wat is linzensoep?

Linzensoep is soep gemaakt van linzen, oftewel peulvruchten. Er zijn verschillende soorten linzen: rode, gele, groene en bruine. Afhankelijk van de soort kook je gedroogde linzen in 12 tot 45 minuten gaar. Je kunt de linzen na het koken heel in de soep laten of pureren met een staafmixer. Gebruik voor een snellere variant gekookte of gestoomde linzen uit blik, pot of zak.

Is linzensoep gezond?

Linzensoep is in de basis gezond, hoewel het afhangt van de ingrediënten die je er verder aan toevoegt. Linzen zijn rijk aan vezels en zorgen daardoor voor een lang verzadigd gevoel. Voeg liever geen zout toe, maar geef je soep extra smaak door kruiden en specerijen te gebruiken.

Linzensoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Linzensoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Je kunt de soep ook invriezen: in de vriezer is soep maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat het diepvriesbakje barst. Linzensoep warm je weer op door ’m al roerend op laag vuur aan de kook te brengen.

Linzensoep met aardappel, prei en worst

Gek op soep? Deze maaltijdsoep van linzen met aardappel, prei en worst zet je voor een prikkie op tafel. Op een druilerige dag is dit verwarmende budgetproof gerecht alles waar je naar verlangt. Glutenvrij en in 30 min. op tafel. Laat de herfst maar komen!
00:33