Baklava
Baklava

Baklava

Het ultieme Midden-Oosterse recept voor zoetekauwen: baklava! Serveer dit knapperige filodeeg met noten, specerijen en honing als dessert of bij een grote pot met muntthee.

Baklava recepten

Baklava maken
Baklava maken

Baklava maken

Ingrediënten

voor 16 porties
 • 225 g diepvries filodeeg
 • 200 g ongebrande walnoten
 • 2 tl gemalen kaneel
 • ½ tl gemalen kruidnagel
 • 80 g ongezouten roomboter
 • 1 medium handsinaasappel
 • 250 g kristalsuiker
 • 250 ml kraanwater
 • 200 ml vloeibare honing
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • keukenmachine
 • bakkwastje
 • ovenschaal (15 x 25cm)
 • vershoudfolie
 1. Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Doe de walnoten, kaneel en kruidnagel in de keukenmachine en maal grof tot stukjes van maximaal ca 3 mm. Smelt de boter in een steelpan. Snijd 1/3 van alle vellen filodeeg af, in de breedte.
 2. Leg een groot vel deeg in de ingevette vorm en bestrijk met behulp van een bakkwastje de bovenkant met gesmolten boter. Herhaal dit nog 2 keer. Je kunt in plaats van een groot vel ook 2 kleine velletjes deeg gebruiken. Verdeel een kwart van het notenmengsel erover. Dek af met 3 beboterde lagen deeg. Schep weer een kwart van het notenmengsel erop. Herhaal dit proces nog 2 keer en eindig met 3 velletjes beboterde deeg. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 °C.
 3. Verwijder de folie en snijd met een scherp mes in 16 stukjes. Bak de baklava 60 min. in het midden van de oven. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel. Breng de suiker met het sinaasappelrasp en het water aan de kook. Laat op middelhoog vuur ca. 10 min. inkoken. Roer de honing erdoor. Neem de baklava uit de oven en schenk de honingsiroop erover. Laat de baklava minstens 4 uur staan om de siroop goed in te laten trekken en af te laten koelen.
Wat is baklava?
Wat is baklava?

Wat is baklava?

Baklava is een zoet gebak van filodeeg met notenvulling, overgoten met honing of suikersiroop. Het wordt vooral veel gegeten in de Balkan en het Midden-Oosten. Over de precieze oorsprong van baklava bestaan verschillende theorieën. Zo bestempelen zowel de Grieken, de Turken als de Armeniërs baklava als een typisch gerecht uit hun land. In 160 v. Chr. werd in het Grieks al geschreven over baklava als een gerecht dat bestaat uit gestapeld deeg gevuld met noten, waarover honing wordt gegoten. Het woord ‘baklava’ werd in 1650 voor het eerst in het Engels gebruikt en komt van het Osmaanse woord ba-klava, wat weer te herleiden is naar het Perzische woord voor ‘opstapelen’.

Hoe maak je baklava?

De basis van baklava is filodeeg: een flinterdun soort deeg dat is gemaakt van bloem, water en olie. Je maakt baklava door vellen filodeeg met een kwastje te bestrijken met gesmolten boter en op elkaar te leggen, met daartussen een vulling van gemalen noten, gezoet met honing of suikersiroop, en op smaak gebracht met bijvoorbeeld kaneel en kruidnagel. Na het bakken giet je een suikersiroop over het knapperige deeg. Voilá: zelfgemaakte baklava!

Hoe maak je baklava?
Hoe maak je baklava?
Baklava: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Baklava: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Baklava: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar. Wil je baklava weer opwarmen? Haal een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Warm in ca. 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Baklava

 
00:51