Perentaart
Perentaart

Perentaart

Peren hebben een zoete, kruidige smaak die extra naar voren komt in baksels met specerijen en chocolade. Daarnaast combineren peren erg goed met hartig, zoals blauwaderkaas. Zo is met de gebakken peren zitten geen enkel probleem!

Perentaart recepten

Perentaart maken
Perentaart maken

Perentaart maken

Ingrediënten

voor 10 porties
  • 100 g amandelschaafsel
  • 200 g ongezouten roomboter
  • 200 g tarwebloem
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 1 citroen
  • 5 Conference peren
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • staafmixer of keukenmachine
  • taartvorm (Ø 28 cm)
  1. Maal het amandelschaafsel fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Snijd de helft van de boter in blokjes. Kneed de bloem, de helft van de basterdsuiker en de in blokjes gesneden boter tot een kruimelig geheel. Splits 2/3 van de eieren. Kneed de dooiers door het bloemmengsel tot het een soepel deeg is (de eiwitten worden verder niet gebruikt). Leg het deeg in plasticfolie 30 min. in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Pers de citroen uit. Smelt de rest van de boter en roer dit door de rest van de suiker, fijngemalen amandelen en het citroensap. Klop hier de rest van de eieren doorheen. Schil de peer, halveer en verwijder het klokhuis.
  3. Vet de taartvorm in. Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een plak die iets groter is dan de taartvorm. Bekleed de vorm met het deeg. Verdeel de peren in cirkelvorm over de bodem en verspreid het amandelmengsel zo gelijkmatig mogelijk tussen de peren. Bak de taart in de oven op een rooster in ca. 45 min. gaar.
Hoe bak je een perentaart?
Hoe bak je een perentaart?

Hoe bak je een perentaart?

Als je een perentaart gaat bakken, kies je eerst het type taart dat je wilt maken. Een taart met een bodem van zanddeeg, een perencake of een taart met een bodem van koekjes. Of je gaat voor een tarte tatin: een omgekeerd taartje. Hiervoor kun je het beste bladerdeeg gebruiken. Conference peren zijn erg geschikt om mee te bakken: die zijn zoet en blijven mooi stevig bij verhitting. Gekookte stoofpeertjes doen het geweldig als decoratie van taarten.

Is perentaart gezond?

Peren staan in de Schijf van Vijf en zijn dus een gezonde keuze. Maar voor het bakken van een perentaart moet je suiker toevoegen, waardoor een perentaart niet gezond is. Een ander, gezond toetje met peer maken? Probeer dan eens deze glaasjes met yoghurt, peer en granaatappel.

Is perentaart gezond?
Is perentaart gezond?
Perentaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Perentaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Perentaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Perentaart kun je goed afgedekt 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt perentaart ook goed invriezen: in een luchtdichte zak of bak is hij in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal de taart de avond voor gebruik uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien. Je kunt ’m nog even opwarmen: ca. 8 tot 10 minuten (afhankelijk van de grootte van het stuk) op 180 °C.

Omgekeerde perentaartjes

Op zoek naar een lekker fruit nagerecht? Probeer dan eens deze omgekeerde perentaartjes. Verrassend lekker en makkelijk. VoorbereidenVerwarm de oven voor op 200 graden en laat 2 plakjes bladerdeeg ontdooien. Maal 50 gram amandelen met 1 eetlepel custardpoeder fijn in een keukenmachine. Houd apart. Schil 2 handperen, maar laat het steeltje zitten. Halveer in de lengte en verwijder het klokhuis. Zet op de plank, snijd een paar keer in en vorm een waaier. Smelt 100 gram suiker met 3 eetlepels water in een steelpan op laag vuur. Karamelliseer de suiker op hoger vuur tot kastanjebruin. Roer er 20 gram boter door en voeg 3 eetlepels citroensap toe. Pas op, want het kan spetteren. Taartjes vormen en bakkenSchenk de karamel in 4 quichevormpjes met een doorsnede van 10 centimeter. Leg in elk vormpje 1 peer met de bolle kant in de karamel en druk zachtjes aan. Bestrooi met de amandelpoeder. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar. Bestuif het werkblad met een eetlepel bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 22 bij 22 centimeter. Snijd er 4 rondjes uit, die iets groter zijn dan de quichevormpjes. Leg het deeg op de peren en duw de randen iets naar onderen. Prik wat gaatjes in het deeg. Bak de taartjes in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze 10 minuten afkoelen. Leg platte schaaltjes op de vormpjes en draai om. Zo maak je omgekeerde perentaartjes.
03:33