Zoetsappig is de peer zeker. Gebak smaakt namelijk peregoed met deze sappige vrucht. Bekijk de lekkerste Allerhande recepten en handige video’s voor het beste resultaat.

Gekweekte peer
De zachte sappige handpeer komt in het wild eigenlijk niet voor. De wilde peren zijn namelijk allemaal hard en knapperig. In de achttiende eeuw was er een Belgische priester die het voor elkaar kreeg om een zachte perensoort te kweken, waarvan je de vruchten zonder te koken zo uit het vuistje kon eten. Sindsdien is de wereld verslaafd geraakt aan peren, die hun zachte zoete beet danken aan het feit dat ze voor een groot deel uit sap bestaan. Peren blijven als ze rijp zijn niet heel lang goed. Je kunt ze dus maar beter niet te lang laten liggen.

Appels met peren vergelijken
Omdat rijpe peren van nature erg zoet zijn is het belangrijk zuinig te zijn met het toevoegen van extra suiker. De tarte tatin van peren, een populaire variant op de klassieker met appel, mist volgens sommigen het zure contrast dat de appel wel geeft.
Waar appels hun vorm bij verhitting verliezen blijven peren mooi 'in shape'. Zo verschrompelen appels tot moes en kun je stoofperen nog wel herkennen nadat ze gegaard zijn. In gebak levert dat ook voordelen op: de vulling met peren blijft stevig genoeg. Met de gebakken peren zitten is dus lang zo erg niet.

Combineer met peer
Net als appels leven peren op van een scheutje citroensap in gebak. Sowieso kan de peer goed samen met scherpere meer uitgesproken smaken als blauwaderkaas, donkere chocolade - denk aan de klassieker Poire Belle Hélène -, gember en zelfs wild.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.