Perentaart

Peren hebben een zoete, kruidige smaak die extra naar voren komt in baksels met specerijen en chocolade. Daarnaast combineren peren erg goed met hartig, zoals blauwaderkaas. Zo is met de gebakken peren zitten geen enkel probleem!

Perentaart maken

Ingrediënten

Aantal personen

215 gram ongezouten roomboter

315 gram fijne kristalsuiker

1 theelepel zout

2 middelgrote scharreleieren

225 gram tarwebloem

4 Conference peren

1 vanillestokje

400 ml water

90 gram amandelmeel

2 eetlepel abrikozenjam

400 ml water

Dit heb je nodig

  • lage taartvorm met losse bodem (Ø 28 cm)

  1. Meng 125 g boter in een ruime kom met 125 g suiker en de helft van het zout. Klop 1 ei los in een kom, roer de helft door het boter-suikermengsel. Voeg de bloem toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.

  2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak iets groter dan de taartvorm. Vet de taartvorm in met boter en bekleed de vorm met het deeg, snijd de randen bij. Zet het deeg 45 min. in de koelkast.

  3. Schil ondertussen de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Breng de peren met 400 ml water, 100 g suiker, het vanillemerg en -stokje aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat 10 min. op laag vuur koken.

  4. Roer ondertussen de rest van de boter en de rest van de suiker door elkaar met een houten lepel. Voeg het amandelmeel, het halve losgeklopte ei, het tweede ei en de rest van het zout toe.

  5. Verwarm de oven voor op 175 °C. Haal de peren uit het vocht en snijd de kwarten in de lengte in 3 dunne plakjes.

  6. Verdeel de amandelspijs over de taartbodem en de plakjes peer mooi daarover. Bak de perentaart in 40-50 min. goudbruin en gaar.

  7. Haal de taart uit de oven en laat 10 min. afkoelen op een rek. Verwijder de vorm en laat verder afkoelen.

  8. Verwarm ondertussen de abrikozenjam met de rest van het water (2 el) in een steelpan. Bestrijk de peren met de jam.

Hoe bak je een perentaart?

Hoe bak je een perentaart?

Als je een perentaart gaat bakken, kies je eerst het type taart dat je wilt maken. Een taart met een bodem van zanddeeg, een perencake of een taart met een bodem van koekjes. Of je gaat voor een tarte tatin: een omgekeerd taartje. Hiervoor kun je het beste bladerdeeg gebruiken. Conference peren zijn erg geschikt om mee te bakken: die zijn zoet en blijven mooi stevig bij verhitting. Gekookte stoofpeertjes doen het geweldig als decoratie van taarten.

Is perentaart gezond?

Peren staan in de Schijf van Vijf en zijn dus een gezonde keuze. Maar voor het bakken van een perentaart moet je suiker toevoegen, waardoor een perentaart niet gezond is. Een ander, gezond toetje met peer maken? Probeer dan eens deze glaasjes met yoghurt, peer en granaatappel.

Is perentaart gezond?
Perentaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Perentaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Perentaart kun je goed afgedekt 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt perentaart ook goed invriezen: in een luchtdichte zak of bak is hij in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal de taart de avond voor gebruik uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien. Je kunt ’m nog even opwarmen: ca. 8 tot 10 minuten (afhankelijk van de grootte van het stuk) op 180 °C.

Omgekeerde perentaartjes

Op zoek naar een lekker fruit nagerecht? Probeer dan eens deze omgekeerde perentaartjes. Verrassend lekker en makkelijk. 

Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden en laat 2 plakjes bladerdeeg ontdooien. Maal 50 gram amandelen met 1 eetlepel custardpoeder fijn in een keukenmachine. Houd apart. Schil 2 handperen, maar laat het steeltje zitten. Halveer in de lengte en verwijder het ...

03:33