Beef rendang
Het kost wat tijd, maar dat is deze Indonesische stoofpot zéker waard.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 3 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 1 el sambal badjak
- 4 cm verse gember
- 75 g gezouten cashewnoten
- 2 tl kurkuma
- 1½ tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander*
- 1 kg runderriblap
- 2 el arachideolie
- 400 ml kokosmelk
- 100 g kokoscream
- 1½ kippenbouillontablet
- 2 stengels koelverse sereh citroengras
- 1 limoen
Keukenspullen
- keukenmachine
Advertentie
Bereiden
- Verhit de oven voor op 100 °C. Pel de sjalotjes, snijd ze in stukken en doe ze in de keukenmachine. Pel de tenen knoflook en voeg ook toe samen met de sambal. Schil de gember, snijd in stukjes en doe ook in de keukenmachine samen met de cashewnoten, kurkuma, komijn en koriander. Maal tot een gladde boemboe. Dit duurt 2-3 min.
- Snijd de runderriblappen in stukken van 3 x 3 cm. Bestrooi met (versgemalen) peper en wat zout. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in 3 min. aan. Voeg de boemboe toe en bak 4 min. mee. Voeg de kokosmelk en kokoscrème toe. Verkruimel de bouillontabletten erboven. Zet het vuur laag en roer tot de kokoscrème is opgelost. Snijd de stengels sereh een paar keer in de lengte in en leg tussen het vlees. Snijd met een dunschiller of scherp mesje zo dun mogelijk een paar grote stukken van de groene schil van de limoen en leg ook tussen het vlees. Doe de deksel op de pan en zet de pan in het midden van de oven. Laat het gerecht 7 uur stoven.
- Neem na 5 uur de deksel van de pan zodat de saus rustig kan inkoken. De rendang is klaar als het vlees zacht en mals is. Haal de limoenschillen en de sereh uit de pan. Snijd de geschilde limoen in partjes en serveer bij de rendang.
bereidingstip:
Wil je een slowcooker gebruiken? Maak dan de boemboe volgens het recept en doe samen met 200 ml (ipv 400 ml) kokosmelk, het vlees, de in stukken gesneden kokoscrème, verkruimelde kippenbouillontabletten, sereh en limoenschil in de slowcooker. Roer een keer door zodat alles gelijkmatig is verspreid en laat 9 uur stoven op de lage stand. Roer na 3 en na 7 uur een keer door.
combinatietip:
Lekker met rijst en gebakken uitjes.
bewaartip:
Je kunt dit gerecht vooraf bereiden. Laat de rendang afkoelen en zet afgedekt in de koelkast. Bij gebruik 15 min. op middelhoog vuur opwarmen.

Beef rendang
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 475 kcal
- eiwit 28 g
- koolhydraten 7 g
-
vet 37 g
waarvan verzadigd 22 g - natrium 600 mg
- vezels 1 g
Pittigheid
Ook te zien in
Beef rendang
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Beef rendang
Verhit de oven voor op 100 °C.
- 3 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 1 el sambal badjak
Pel de sjalotjes, snijd ze in stukken en doe ze in de keukenmachine. Pel de tenen knoflook en voeg ook toe samen met de sambal.
- 4 cm verse gember
- 75 g gezouten cashewnoten
- 2 tl kurkuma
- 1½ tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander*
Schil de gember, snijd in stukjes en doe ook in de keukenmachine samen met de cashewnoten, kurkuma, komijn en koriander.
Maal tot een gladde boemboe. Dit duurt 2-3 min.
- 1 kg runderriblap
Snijd de runderriblappen in stukken van 3 x 3 cm. Bestrooi met (versgemalen) peper en wat zout.
- 2 el arachideolie
Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in 3 min. aan. Voeg de boemboe toe en bak 4 min. mee.
- 400 ml kokosmelk
- 100 g kokoscream
- 1½ kippenbouillontablet
Voeg de kokosmelk en kokoscrème toe. Verkruimel de bouillontabletten erboven.
- 2 stengels koelverse sereh citroengras
Zet het vuur laag en roer tot de kokoscrème is opgelost. Snijd de stengels sereh een paar keer in de lengte in en leg tussen het vlees.
- 1 limoen
Snijd met een dunschiller of scherp mesje zo dun mogelijk een paar grote stukken van de groene schil van de limoen en leg ook tussen het vlees.
Doe de deksel op de pan en zet de pan in het midden van de oven. Laat het gerecht 7 uur stoven.
Neem na 5 uur de deksel van de pan zodat de saus rustig kan inkoken.
De rendang is klaar als het vlees zacht en mals is. Haal de limoenschillen en de sereh uit de pan.
Snijd de geschilde limoen in partjes en serveer bij de rendang.
bereidingstip:
Wil je een slowcooker gebruiken? Maak dan de boemboe volgens het recept en doe samen met 200 ml (ipv 400 ml) kokosmelk, het vlees, de in stukken gesneden kokoscrème, verkruimelde kippenbouillontabletten, sereh en limoenschil in de slowcooker. Roer een keer door zodat alles gelijkmatig is verspreid en laat 9 uur stoven op de lage stand. Roer na 3 en na 7 uur een keer door.
combinatietip:
Lekker met rijst en gebakken uitjes.
bewaartip:
Je kunt dit gerecht vooraf bereiden. Laat de rendang afkoelen en zet afgedekt in de koelkast. Bij gebruik 15 min. op middelhoog vuur opwarmen.