Spekbonen
Spekbonen

Spekbonen

Spekbonen. Heb jij wel eens van deze groene peulvrucht gehoord? Een spekboon is een kruising tussen een sperzieboon en een snijboon. Hij is even lang als een snijboon en net zo rondvormig als een sperzieboon. Ze kunnen zowel groen, geel als paars van kleur zijn en wij zijn groot fan. We vertellen je er alles over!

Hoe kun je spekbonen het beste bewaren?

Hoe kun je spekbonen het beste bewaren?

Spekbonen kan je zo’n 3-5 dagen bewaren in de koelkast. Ze kunnen heel gemakkelijk bederven boven de temperatuur van 6 graden. Dus leg ze vooral niet op een te warme plek. Indien ze je spekbonen langer wilt bewaren kan je ze invriezen.

Kan je spekbonen invriezen?

Ja je kan spekbonen invriezen. Je kan dit op twee manieren doen. Je kan de spekbonen rauw invriezen door ze in een bakje of in een vrieszakje te doen. Helaas gaat op deze manier de textuur van de spekboon wel achteruit. Een andere manier om spekbonen in te vriezen is door ze eerst twee minuten te blancheren. Laat de spekbonen even afkoelen en dan kan je ze in een vrieszakje of bakje in de vriezer stoppen. De spekbonen kan je een aantal weken in de vriezer bewaren.

Kan je spekbonen invriezen?
Zijn spekbonen gezond?

Zijn spekbonen gezond?

Ja spekbonen zijn gezond. Ze bevatten veel vitamine C en vezels.

Hoe smaken spekbonen?

De smaak van spekbonen komt overeen met sperziebonen, alleen is de spekboon wat zoeter.

Hoe smaken spekbonen?
Hoe maak je spekbonen klaar?

Hoe maak je spekbonen klaar?

De klassieke manier om spekbonen te bereiden is door ze te koken. Zorg er voor dat je de spekbonen eerst goed schoonmaakt voordat je ze gaat koken. De meest gebruikelijke kooktijd is zo’n 20-25 min. Spekbonen kan je ook, zoals sperziebonen, stomen, wokken of verwerken in een lekkere stoofschotel of ovenschotel.

Macaronisalade met spekbonen

Macaronisalade met spekbonen

Ingrediënten

4 personen

300 g

macaroni grande

350 g

sperziebonen met spek

300 g

verse spinazie

250

cherrytomaten

100 g

oude kaas

2 el

balsamicoazijn

1 teen

knoflook

  1. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bereid de sperziebonen met spek volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de cherrytomaten en snijd de oude kaas in reepjes.
  2. Meng in een kom de spinazie met cherrytomaten en reepjes oude kaas. Giet de macaroni af en schep de nog warme macaroni bij de spinazie in de kom.
  3. Meng de azijn, pers de knoflook, voeg toe en breng de dressing op smaak met peper en zout. Schep de sperziebonen met spek en de dressing door het spinazie-macaronimengsel. Verdeel de macaroni over borden.