Bramen
Bramen

Bramen

Ze zijn er weer, de zomerfavorieten: bramen! Heerlijk voor in je smoothie, (fruit)salade of om bramenjam van te maken.

Wat zijn bramen?

Wat zijn bramen?

Bramen zijn zoete, sappige vruchten die groeien aan braamstruiken. Bramen zijn echt zomerfruit. Bramenstruiken beginnen in het voorjaar met groeien en bloeien en in de zomermaanden rijpen de vruchten. Een braam is, net als een framboos, een verzamelvrucht. Elke braam is namelijk een klein trosje fruit, dat bestaat uit veel kleine deelvruchtjes. En vaak geldt: hoe groter de braam, hoe lekkerder hij is!

Wat kan je maken met bramen? 

Bramen hebben een zoete, sappige en soms iets zure smaak. Je kunt ze gewoon los uit de hand eten, maar ook gebruiken voor heerlijke gerechten. Natuurlijk kun je er bramenjam van maken. Of verwerk ze in een fruitsalade, smoothie (bowl) of als garnering op ijs, taart of gebak. Maar probeer ze ook eens als frisse tegenhanger in een groentesalade. Je kan naast bramenjam heel veel kanten op met bramen!

Wat kan je maken met bramen? 

Zijn bramen gezond?

Bramen zitten boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Ze zijn rijk aan vitamine C en E en bevatten ook nog eens veel vezels, die helpen bij een goede spijsvertering. In bramen zitten ook antioxidanten, die kunnen helpen bij het beschermen van ons lichaam tegen schadelijke stoffen en ziektes. Zomerfruit bevat sowieso veel voedingsvezels en vitamine C. Maar vooral bramen, aardbeien, frambozen en bosbessen zitten vol antioxidanten.

In welk seizoen kan je bramen plukken en eten?

Bramen plukken is in Nederland niet verboden als het gaat om een kleine hoeveelheid (zo'n 250 gram) voor eigen gebruik en op eigen risico. Plukken in natuurgebieden en tuinen zonder toestemming is niet toegestaan. Let erop dat de bramen goed rijp zijn, dan zijn ze natuurlijk het lekkerst. Rijpe bramen zijn diepzwart en voelen zacht aan, maar zijn niet té zacht. Het seizoen voor bramen is de late zomer en vroege herfst.

In welk seizoen kan je bramen plukken en eten?
Hoe kan je bramen het best bewaren? 

Hoe kan je bramen het best bewaren? 

Heb je bramen over, dan kun je ze het beste uitgespreid op een bord in de koelkast‚ÄĮbewaren. Daar zijn ze twee dagen houdbaar. Haal eventueel beschadigde‚ÄĮbramen‚ÄĮzo snel mogelijk weg bij de andere. Als je de‚ÄĮbramen‚ÄĮniet direct gebruikt,kan je‚ÄĮze ook invriezen. Doe ze daarvoor in hersluitbare diepvrieszakjes. In de diepvries (bij -18°C) kan je bramen dan tot 12 maanden bewaren.

Bramen wassen: hoe? 

Bramen wassen doe je het beste door ze voorzichtig rond te roeren in een bak met koud water. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus hou ze liever niet onder een stromende kraan. Zo voorkom je aroma- en sapverlies. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dek ze heel voorzichtig droog. Verwijder pas na het wassen de kroontjes en steeltjes met je duim en wijsvinger of een scherp mesje, anders nemen ze water op.

Eton mess cheesecake met bramen

Eton mess cheesecake met bramen

Ingredi√ęnten

12 personen

70 g

ongezouten roomboter

298 g

Oreo-koekjes

8 blaadjes

gelatine

500 g

mascarpone

500 g

volle Franse kwark

75 ml

ahornsiroop

1

vanillestokje

1

citroen

250 g

diepvries bramen

250 g

ricotta

75 g

poedersuiker

1

meringue vanille en aardbei*

100 g

verse bramen

2 takjes

verse munt

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • ronde springvorm (√ė 18 cm)

  • (kleine) keukenmachine

  • spuitzak

  • Russian piping tips

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Doe de boter en 250 g Oreo-koekjes in de keukenmachine en maal fijn. Verdeel de kruimels over de bodem van de vorm en druk gelijkmatig aan. Week de blaadjes gelatine 5 min. in een ruime kom water. Doe de helft van de mascarpone en de kwark in een kom en meng goed.
  2. Verhit de ahornsiroop 1 min. in een steelpan. De ahornsiroop moet warm zijn, maar niet heet. Zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit, los op in de ahornsiroop en voeg toe aan het roomkaasmengsel. Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Meng erdoor. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil erboven, voeg de helft van de ontdooide bramen erdoor en schep om. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm. Duw met de achterkant van je lepel een deel van de ontdooide bramen naar de zijkanten, zodat ze straks uit de vorm goed zichtbaar zijn. Laat minimaal 4 uur afgedekt opstijven in de koelkast.
  3. Meng de rest van de mascarpone met de ricotta en laat tot gebruik afgedekt in de koelkast staan.
  4. Maak kort voor het serveren de bramencrème. Doe de rest van de diepvriesbramen in een klein steelpannetje en kook kort tot ze zacht worden. Prak fijn met een vork. Schep het mengsel in een zeef boven een kom. Druk met de achterkant van je lepel zo veel mogelijk van de saus eruit, maar zorg ervoor dat de pitjes achterblijven. Je houdt ongeveer 50-75 ml sap over. Roer met een garde de poedersuiker erdoor. Begin met een deel en voeg eventueel meer toe totdat je een stroperige saus hebt.
  5. Sprenkel 2-3 el van de bramensaus door het mascarpone-ricottamengsel en roer een beetje door zodat het gemarmerd is. De rest van de bramensaus gebruik je later. Schep het mengsel in de spuitzak.
  6. Neem de cheesecake uit de koelkast en verwijder voorzichtig de springvorm. Spuit in mooie toefjes van verschillende formaten op de taart. Herhaal tot de taart mooi versierd is. Breek de merengue en de rest van de Oreo-koekjes in stukjes en leg tussen de toefjes. Verdeel ook de verse bramen ertussen. Besprenkel met de rest van de bramensaus en garneer met een paar blaadjes munt. Gebruik alleen de kleinste blaadjes.