Tompouce

Tompouce

Roze tompouce, oranje tompouce, zalmtompouce. Eén ding hebben ze gemeen: twee knapperige laagjes en een heerlijke vulling. Met tompouces kun je alle kanten op. Als gebak (Koningsdag!), voorgerecht of toetje: iedereen houdt ervan!

Oranje tompouce maken

Oranje tompouce maken

 1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng 425 ml van de melk (per 6 stuks) met het vanillemerg op middelhoog vuur aan de kook. Dit duurt ca. 5 min.
 2. Klop met de garde de rest van de melk met ⅗ van de suiker en de eidooiers los in een ruime kom. Voeg de custardpoeder toe en roer tot een glad papje.
 3. Giet al roerend met de garde de helft van de hete melk bij het ei-suikermengsel en meng goed. Giet dit mengsel terug in de pan bij de rest van de melk en breng onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook. Zorg dat je goed over de bodem van de pan roert, want het koekt snel aan. Laat het mengsel 1-2 min. doorkoken maar blijf goed roeren. Het mengsel moet de dikte hebben van een dikke vla.
 4. Giet de banketbakkersroom op een lage platte schaal om hem zo snel mogelijk te laten afkoelen. Leg een vel vershoudfolie rechtstreeks op de room, zodat er geen vel op ontstaat. Laat in ca. 30-45 min. afkoelen tot kamertemperatuur.
 5. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak ca. 25 min. in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
 6. Week de blaadjes gelatine 5 min. in een kom met ruim, koud water. Klop ⅗ van de slagroom met 35 g suiker (per 6 stuks) stijf. Haal de gelatineblaadjes uit het water, maar knijp niet uit. Doe in een pannetje en laat op laag vuur smelten.
 7. Klop de banketbakkersroom ca. 2 min. luchtig met een mixer en voeg de gelatine toe. Meng met een spatel de opgeklopte slagroom erdoor. Je hebt nu Zwitserse room. Schep de room op een platte schaal en laat ca. 15 min. opstijven in de koelkast.
 8. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de helft van de vrucht uit. Snijd 2 plakken van iedere sinaasappel en snijd deze plakken vervolgens elk in 4 partjes. Doe de poedersuiker in een kom en meng de kleurstof en 3 el sinaasappelsap (per 6 stuks) erdoor zodat een dik, lopend glazuur ontstaat.
 9. Laat de abrikozenjam in een steelpannetje inkoken en haal de grote stukjes eruit.
 10. Leg de bladerdeeg met de platte kant naar boven. Schep de Zwitserse room in de spuitzak met een gladde spuitmond en spuit een laag room van ca. 4 cm op de helft van de bladerdeeg.
 11. Besmeer de rest van de bladerdeeg met de abrikozenjam en bestrijk de glazuur over de jam. Leg de bladerdeeg met de glazuur naar boven op de room en druk een beetje aan. Strijk de room eventueel wat glad aan de zijkant met een spatel. Laat ca. 30 min. op stijven in de koelkast.
 12. Klopt ondertussen de rest van de slagroom op met de rest van de suiker stijf en doe in de spuitzak.
 13. Halveer de tompoucen voorzichtig met een scherp broodmes. Garneer de tompoucen met een toef slagroom en steek er een partje sinaasappel in. Bestrooi met het sinaasappelrasp.