Bao buns
Bao buns

Bao buns

Bao buns zijn zachte, gestoomde ‘broodjes’ uit Taiwan en China, maar worden ook in de omliggende landen als streetfood gegeten. De buns worden dubbelgeslagen, gestoomd en daarna gevuld met buikspek, varkensvlees of eend. Lekker!

Bao buns met Koreaanse kip maken

Bao buns met Koreaanse kip maken

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en rasp de gember. Meng met de sojasaus, chilisaus en rijstolie in een kom. Schep om met de kip, doe in de ovenschaal en laat 15 min. marineren.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad 3 min. Schep op een bord en laat afkoelen. Snijd de bosui in ringetjes en pluk de blaadjes van de koriander. Rooster de kip in ca. 25 min. gaar in de oven. Keer halverwege.
  3. Meng ondertussen voor de buns het zelfrijzend bakmeel, zout, de bakpoeder en melk. Roer met een lepel tot een samenhangend geheel. Neem het deeg uit de kom en kneed met bloem bestoven handen 5 min. door. Verdeel in 12 balletjes. Rol op een met bakmeel bestoven werkblad een balletje uit tot een ovaal met een lengte van 12 cm en een breedte van 6 cm. Bestrijk dun met sesamolie en vouw dubbel. Maak er zo nog 11.
  4. Breng een laag water van 4 cm aan de kook en plaats de stoommand erboven. Knip 12 stukjes bakpapier van 12 x 6 cm. Leg 6 stukjes op de bodem van de stoommand. Zorg ervoor dat niet de hele bodem bedekt is, zodat de stoom ertussendoor kan. Leg 6 buns in het mandje en stoom afgedekt met een deksel of aluminiumfolie in 10 min. gaar. Herhaal met de rest.
  5. Neem de kip uit de oven en snijd in reepjes. Schep om met het achtergebleven braadvocht en bestrooi met het sesamzaad. Zet de kip, koriander, bosui en buns op tafel en laat iedereen zijn eigen bun samenstellen.
Wat zijn bao buns?

Wat zijn bao buns?

Bao buns, ook wel steamed buns genoemd, zijn zachte, gestoomde ‘broodjes’. Ze zijn ook bekend als gua bao, die oorspronkelijk uit China komen, maar vooral erg populair zijn in Taiwan. De ‘broodjes’ zijn wit, plat en worden dubbelgeslagen, waarna de vulling er goed in past. Ze worden traditioneel gemaakt van bloem, gist, reuzel, suiker en zout. Je kunt er erg goed mee variëren: vul ze met buikspek, eend, varkensvlees of pittige garnalen. En wat dacht je van een Chinese hamburger? Kies je favoriete vulling en je favoriete topping, en vullen maar!

Wat is de traditionele gua bao?

De gua bao is misschien wel de bekendste bao bun. Het varkensbuik- of buikspekbroodje komt oorspronkelijk uit de Chinese Fijian-keuken. De bun is daarnaast ook erg geliefd als streetfood in Taiwan, Singapore, Maleisië, Korea en Japan. Traditioneel bestaat de gua bao uit in specerijen gestoofd varkensbuikspek, meestal aangevuld met gewokte suan cai (ingelegd mosterdblad), verse koriander en gemalen pinda’s. Daar wil je toch meteen een grote hap van nemen?

Wat is de traditionele gua bao?
Bao buns stomen: hoe doe je dat?

Bao buns stomen: hoe doe je dat?

Bao buns worden ook wel steamed buns genoemd en dat is niet voor niets: je stoomt ze namelijk in een stoommandje. Om te voorkomen dat de buns vastplakken aan je stoommandje, kun je ze elk op een – in een vierkant geknipt – bakpapiertje leggen, die je vervolgens op de bodem van het stoommandje legt. Let er dan wel op dat de bakpapiertjes de andere buns niet raken, anders stomen ze niet mooi omhoog. Het stomen zelf varieert van 7 tot 10 minuten. Eet smakelijk!