- 1
- 2
- 3
Bao buns
Bao buns zijn zachte, gestoomde ‘broodjes’ uit Taiwan en China, maar worden ook in de omliggende landen als streetfood gegeten. De buns worden dubbelgeslagen, gestoomd en daarna gevuld met buikspek, varkensvlees of eend. Lekker!
Ingrediënten

Wat zijn bao buns?
Bao buns, ook wel steamed buns genoemd, zijn zachte, gestoomde ‘broodjes’. Ze zijn ook bekend als gua bao, die oorspronkelijk uit China komen, maar vooral erg populair zijn in Taiwan. De ‘broodjes’ zijn wit, plat en worden dubbelgeslagen, waarna de vulling er goed in past. Ze worden traditioneel gemaakt van bloem, gist, reuzel, suiker en zout. Je kunt er erg goed mee variëren: vul ze met buikspek, eend, varkensvlees of pittige garnalen. En wat dacht je van een Chinese hamburger? Kies je favoriete vulling en je favoriete topping, en vullen maar!

Wat is de traditionele gua bao?
De gua bao is misschien wel de bekendste bao bun. Het varkensbuik- of buikspekbroodje komt oorspronkelijk uit de Chinese Fijian-keuken. De bun is daarnaast ook erg geliefd als streetfood in Taiwan, Singapore, Maleisië, Korea en Japan. Traditioneel bestaat de gua bao uit in specerijen gestoofd varkensbuikspek, meestal aangevuld met gewokte suan cai (ingelegd mosterdblad), verse koriander en gemalen pinda’s. Daar wil je toch meteen een grote hap van nemen?

Bao buns stomen: hoe doe je dat?
Bao buns worden ook wel steamed buns genoemd en dat is niet voor niets: je stoomt ze namelijk in een stoommandje. Om te voorkomen dat de buns vastplakken aan je stoommandje, kun je ze elk op een – in een vierkant geknipt – bakpapiertje leggen, die je vervolgens op de bodem van het stoommandje legt. Let er dan wel op dat de bakpapiertjes de andere buns niet raken, anders stomen ze niet mooi omhoog. Het stomen zelf varieert van 7 tot 10 minuten. Eet smakelijk!
Steamed buns met Koreaanse kip
Deze gestoomde minibroodjes met heerlijke kip kun je ook prima serveren als hoofdgerecht. Lekker met een kom soep.
Kip marineren
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en rasp 2 centimeter verse gember. Meng met 2 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels Koreaanse chilisaus en 2 eetlepels rijstolie in een kom. Schep om met 300 gram kipdijfilet, doe in de ovenschaal en laat 15 minuten marineren.
03:36
Andere Aziatische keukens