Shakshuka
Shakshuka

Shakshuka

Shak-wat? Dit is geen Japanse vechtsport, maar een oosters eenpansgerecht met eieren gestold in groente-tomatensaus. Hartstikke gezond, want je kunt er zo veel groente aan toevoegen als je wilt. En lekker koolhydraatbewust!

Shakshuka recepten

Tunesische shakshuka maken
Tunesische shakshuka maken

Tunesische shakshuka maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 300 g rundergehakt
  • 2 kleine uien
  • 1 el milde olijfolie
  • 1 zak paprikamix
  • 800 g AH BASIC tomatenblokjes in blik
  • 2 tl AH BASIC paprikapoeder
  • 4 witte vrije uitloopeieren
  • 4 grote pitabroodjes
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • broodrooster
  1. Meng het gehakt met peper en zout. Draai er met vochtige handen 3 gehaktballetjes per persoon van. Halveer de uien en snijd in dunne ringen. Verhit de olie in een hapjespan, voeg de ui en gehaktballetjes toe en bak ze 5 min. op middelhoog vuur.
  2. Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Voeg de paprika toe aan de gehakballetjes en bak 5 min. mee.
  3. Voeg de tomatenblokjes en paprikapoeder toe, breng aan de kook en zet het vuur laag. Maak met een lepel kuiltjes in de tomatensaus, breek de eieren erboven en laat met de deksel op de pan in ca. 10 min. stollen. Verwarm ondertussen de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking in de broodrooster. Serveer de shakshuka met de pita’s.
Wat is shakshuka?
Wat is shakshuka?

Wat is shakshuka?

Simpel gezegd is shakshuka niets anders dan een licht pittige tomatensaus waarin eieren zijn gegaard. Shakshuka is van oorsprong een gerecht uit het Midden-Oosten. Wij brengen ’m graag nog verder op smaak met specerijen en kruiden, of vullen het eiergerecht met vis, vlees of kaas aan tot een hoofdgerecht.

Hoe eet je shakshuka?

Shakshuka kun je altijd eten. Maar dan ook écht altijd: het wordt als ontbijt, brunch, lunch én diner gegeten. Shakshuka wordt vaak in een kleine eenpersoonspan of in een grote pan voor alle tafelgenoten geserveerd. Zorg ervoor dat je naast bestek ook flink wat brood bij de shakshuka serveert; het is heerlijk om dat te dippen in de nog zachte eidooiers en tomatensaus.

Hoe eet je shakshuka?
Hoe eet je shakshuka?
Shakshuka: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Shakshuka: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Shakshuka: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Shakshuka kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast

bewaren. Eieren worden rubberachtig van textuur als je ze invriest, dus die invriezen is niet aan te raden. De tomaten-groentesaus kun je wel van tevoren maken en is in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Warm de saus weer op door deze al roerend op laag vuur aan de kook te brengen in een koekenpan. Breek de eieren erboven en laat ze stollen in de saus.

Shakshuka

Is ‘Wat eten we vandaag?’ bij jou ook altijd de vraag? Snelle vegetarische shakshuka is het antwoord! Deze variant maak je met slechts 5 ingrediënten en zet je in 20 minuten op tafel. Lekker met vers volkorenbrood om te dippen.

00:21