Shakshuka

Shak-wat? Dit is geen Japanse vechtsport, maar een oosters eenpansgerecht met eieren gestold in groente-tomatensaus. Hartstikke gezond, want je kunt er zo veel groente aan toevoegen als je wilt. En lekker koolhydraatbewust!

Shakshuka recepten

Shakshuka maken
Shakshuka maken

Shakshuka maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 3 rode uien
  • 1 el traditionele olijfolie
  • 3 puntpaprika's
  • 400 g tomatenblokjes in tomatensap
  • 4 middelgrote eieren
  • 1 AH Liefde & Passie volkorenbrood
Zet producten op mijn lijst
  1. Snijd de uien in ringen. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 10 min. op laag vuur.
  2. Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Voeg toe aan de ui en bak 5 min. mee op laag vuur.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Breek de eieren erboven. Laat in 6 min. met de deksel op de pan op laag vuur stollen.
  4. Snijd het brood in sneetjes. Serveer bij de shakshuka om mee te dopen.

Wat is shakshuka?

Simpel gezegd is shakshuka niets anders dan een licht pittige tomatensaus waarin eieren zijn gegaard. Shakshuka is van oorsprong een gerecht uit het Midden-Oosten. Wij brengen ’m graag nog verder op smaak met specerijen en kruiden, of vullen het eiergerecht met vis, vlees of kaas aan tot een hoofdgerecht.

Hoe eet je shakshuka?

Shakshuka kun je altijd eten. Maar dan ook écht altijd: het wordt als ontbijt, brunch, lunch én diner gegeten. Shakshuka wordt vaak in een kleine eenpersoonspan of in een grote pan voor alle tafelgenoten geserveerd. Zorg ervoor dat je naast bestek ook flink wat brood bij de shakshuka serveert; het is heerlijk om dat te dippen in de nog zachte eidooiers en tomatensaus.

Shakshuka: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Shakshuka kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast

bewaren. Eieren worden rubberachtig van textuur als je ze invriest, dus die invriezen is niet aan te raden. De tomaten-groentesaus kun je wel van tevoren maken en is in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Warm de saus weer op door deze al roerend op laag vuur aan de kook te brengen in een koekenpan. Breek de eieren erboven en laat ze stollen in de saus.

Shakshuka

Is ‘Wat eten we vandaag?’ bij jou ook altijd de vraag? Snelle vegetarische shakshuka is het antwoord! Deze variant maak je met slechts 5 ingrediënten en zet je in 20 minuten op tafel. Lekker met vers volkorenbrood om te dippen.
00:21