Shaks­hu­ka met brood

Shak-wat? Shakshuka kun je het beste uitleggen als eieren in pittige tomatensaus.

(24) waardeer
midden-oosters hoofdgerecht Shak-wat? Shakshuka kun je het beste uitleggen als eieren in pittige tomatensaus. 4 personen
4 24

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de stokbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking af. Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten en snijd in repen. Pel 2/3 van de uien en snijd ze in parten. Verdeel de uien en paprika over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de helft van de olijfolie en bestrooi met peper en eventueel zout. Rooster de groenten 15 min. in de oven.
  2. Snipper de rest van de uien. Verhit de rest van de olie in een pan en fruit ca. 5 min. tot deze glazig is. Voeg de tomatenpuree toe en fruit 3 min. mee. Voeg de tomatenblokjes, suiker en 250 ml water toe. Breng aan de kook en laat 20 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel ondertussen de tomatensaus en het paprika-uimengsel over 2 koekenpannen. Voeg aan elke pan 150 ml water toe en breng aan de kook.
  3. Maak in elke pan 4 kuiltjes in de saus en breek boven elk kuiltje een ei. Dek de pannen af met een deksel of aluminium­folie en laat de eieren in 10 min. op laag vuur stollen. Serveer het gerecht in de pannen en serveer het brood erbij. Je kunt met 2 personen uit 1 pan eten.

Tip:

In dit recept kun je de saus en het paprika-uimengsel ook vooraf bereiden.

Tip:

Dit recept is onderdeel van Allerhande’s ‘Zondagkoken’. Kijk op ah.nl/allerhande/zondagkoken voor alle recepten. En, hoe je in 1x keer voor 4 dagen kookt zodat je doordeweeks in een handomdraai aan tafel kan. Let op: de online receptuur kan afwijken van de versie in het magazine.

kookstaptip:

Je kunt het paprika-uimengsel ook samen met de tomatensaus in 1 pan maken. Fruit de ui en paprika mee voordat je de tomatenpuree toevoegt.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 700 kcal
  • eiwit 29 g
  • koolhydraten 81 g
  • vet 26 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 1.000 mg
  • vezels 13 g
Tags
Ook te zien in

Shakshuka met brood

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Shaks­hu­ka met brood

1
1

Verwarm de oven voor op 220 °C.

2
2
  • 2 meergranen pistolets (afbak)

Bak de stokbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking af.

3
3
  • 1 zak paprikamix
  • 2 uien

Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten en snijd in repen. Pel de uien en snijd ze in parten.

4
4
  • 1½ el milde olijfolie

Verdeel de uien en paprika over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met peper en eventueel zout.

5
5

Rooster de groenten 15 min. in de oven.

6
6
  • 1 ui
  • 1½ el milde olijfolie
  • 70 g tomatenpuree

Snipper de ui. Verhit de olie in een pan en fruit ca. 5 min. tot deze glazig is. Voeg de tomatenpuree toe en fruit 3 min. mee.

7
7
  • 800 g tomatenblokjes
  • ½ el kristalsuiker
  • 250 ml water

Voeg de tomatenblokjes, suiker en water toe. Breng aan de kook en laat 20 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

8
8
  • 300 ml water

Verdeel ondertussen de tomatensaus en het paprika-uimengsel over 2 koekenpannen. Voeg aan elke pan 150 ml water toe en breng aan de kook.

9
9
  • 8 middelgrote eieren

Maak in elke pan 4 kuiltjes in de saus en breek boven elk kuiltje een ei.

10
10

Dek de pannen af met een deksel of aluminium­folie en laat de eieren in 10 min. op laag vuur stollen.

11
11

Serveer het gerecht in de pannen en serveer het brood erbij. Je kunt met 2 personen uit 1 pan eten.

kookstaptip:

Je kunt het paprika-uimengsel ook samen met de tomatensaus in 1 pan maken. Fruit de ui en paprika mee voordat je de tomatenpuree toevoegt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.