Frittata

Frittata is een soort omelet, maar dan met lekker veel vulling. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt van het frittata’s maken, kun je los. Freestyle met wat je nog in de koelkast hebt: bijna alles kan!

Frittata recepten

Hoe maak je een frittata?
Hoe maak je een frittata?

Hoe maak je een frittata?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 800 g fijne Italiaanse roerbakgroente
  • 8 middelgrote eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 250 g ricotta
  • 1 tl zout
  • 100 g eikenbladslamelange
  • 2 el sladressing balsamico
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • koekenpan (Ø 26 cm)
  1. Verhit de olie in een ruime koekenpan. Bak de roerbakgroente al omscheppend 4 min. op middelhoog vuur. Klop de eieren los met de melk, ⅖ van de ricotta, peper en het zout. Schenk het eimengsel op de groenten. Laat met de deksel op de pan op heel laag vuur in ca. 10 min. stollen.
  2. Leg een groot bord op de pan, keer de frittata om op het bord en laat hem weer in de pan glijden. Bak de frittata nog 2 min. goudbruin en knapperig op middelhoog vuur.
  3. Meng ondertussen de sla met de sladressing. Verdeel de rest van de ricotta in kleine bergjes over de salade. Snijd de frittata in punten en serveer met de salade.

Wat is een frittata?

Je kunt een frittata het beste omschrijven als een goedgevulde omelet. Aan het losgeklopte ei kun je groenten toevoegen, maar ook (restjes) vis, vlees of kaas. Het is oorspronkelijk een Italiaans gerecht, bedacht om restjes mee op te maken. In Italië verwerken ze ook graag restjes pasta in een frittata. Je kunt een frittata maken in een koekenpan op het fornuis of in een schaal in de oven. Je kunt ook het eerste deel in een koekenpan doen en de frittata dan verder laten garen in de oven. Zorg dan wel voor een ovenbestendige koekenpan.

Frittata: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt frittata 2 dagen bewaren in een goed afgesloten bak in de koelkast. Koud is frittata ook lekker. Wil je hem liever even opwarmen? Doe dit dan in een met aluminiumfolie afgedekte schaal, ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Het invriezen van frittata is geen aanrader: het ei wordt dan rubberachtig en waterachtig.

Courgettefrittata

Deze Italiaanse frittata met courgette is warm, lauw én koud lekker. Een goede kandidaat voor in de picknickmand dus. Courgette snijden Snijd 2 courgettes in de lengte in vieren. Verwijder de zaadlijsten en snijd de courgette in blokjes van 1 centimeter. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Pers er 1 teen knoflook boven en bak met de courgette 2 minuten op hoog vuur. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Eimengsel Klop 6 eieren los met 2 eetlepels water. Rasp er 50 gram Parmezaanse kaas boven. Snijd de blaadjes van 15 gram basilicum in reepjes en meng erdoor. Schenk het eimengsel over de courgetteblokjes in de pan. Frittata bakken Bak de frittata op middelhoog vuur 6 minuten of tot de onderkant goudbruin is. Leg een groot bord op de pan en draai de frittata om. Doe 1 eetlepel olijfolie in de pan en laat de frittata omgekeerd in de pan glijden. Bak de frittata in nog 5 minuten gaar. Zo maak je courgettefrittata.
02:11