Panzanella
Panzanella

Panzanella

Panzanella is een broodsalade uit Italië, Toscane om precies te zijn. Traditioneel maak je panzanella van (oud) brood, tomaten en basilicum. Maar je kunt ’m met nog veel meer ingrediënten opleuken, ideaal om restjes op te maken dus!

Panzanella maken: zo doe je dat

Panzanella maken: zo doe je dat

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd het brood in blokjes, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 15 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven. Halveer ondertussen de ui en snijd in flinterdunne plakjes. Doe in een kommetje, giet er kokend water over en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Halveer de tomaten en verwijder met een theelepel de zaadlijsten, vang het sap op in een kom. Klop het sap met de azijn en olie tot een dressing en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de tomaten in parten en de paprika’s in reepjes.
  3. Meng met het brood, de ui en kappertjes en schenk de dressing erover. Schep om en laat minimaal 15 min. staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Snijd ondertussen de ansjovisfilets grof. Meng het basilicum door de panzanella. Garneer met de ansjovis en olijven.
Wat is panzanella?

Wat is panzanella?

Panzanella is een broodsalade uit Italië. Als je zelf panzanella maakt, kun je het beste oud brood gebruiken. Naast brood gaan er vooral tomaten in de Italiaanse salade. Het liefst rijpe, vlezige tomaten, zodat het brood het vocht opneemt en wat zompiger wordt. Verder kun je naar hartenlust variëren met bijvoorbeeld paprika, bosui, ansjovis, olijven en kappertjes.

Welk brood gebruik je voor panzanella?

Oud brood, dat gooien Italianen nooit weg. Ze verwerken het liever in soep, salades of maken er pangrattato van. En dus ook: panzanella. Oud brood neemt de smaak van de tomaten en de dressing extra goed op. Als je dit niet in huis hebt kun je ook focaccia of ciabatta in stukken scheuren en afbakken in de oven.

Welk brood gebruik je voor panzanella?
Kun je panzanella van tevoren maken?

Kun je panzanella van tevoren maken?

Panzanella kun je heel goed van tevoren maken. Sterker nog: het is juist lekker als de smaken van de dressing en de tomaten even in het brood kunnen trekken. Let op: het basilicum voeg je pas toe als je de salade serveert.