Harissa
Harissa

Harissa

Kijk uit! Deze hete saus die veel in de Noord-Afrikaanse keuken wordt gebruikt, is loeipittig, maar o zo lekker. Gebruik de kant-en-klare variant om je eten meer pit te geven of ga zelf aan de slag en maak je eigen hot sauce.

Harissa recepten

Harissa maken
Harissa maken

Harissa maken

Ingrediënten

voor 1 porties
  • 1 rode paprika
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/4 tl karwijzaad
  • 4 rode pepers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 el milde olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • 2 el rodewijnazijn
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • vershoudfolie
  • vijzel
  • staafmixer of keukenmachine
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de paprika op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 25 min. in het midden van de oven tot deze rondom zwart geblakerd is. Neem uit de oven, doe in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat 15 min. staan.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het komijn- en karwijzaad 5 min. op middelhoog vuur tot de aroma’s vrijkomen. Neem de specerijen uit de pan, laat afkoelen en stamp fijn in een vijzel.
  3. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de pepers en snijd in grove stukken. Snijd de knoflook en sjalot in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de peper, sjalot en knoflook 5 min. op middelhoog vuur.
  4. Verwijder het vel, de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika. Doe het vruchtvlees met alle specerijen, de gebakken groente, zout en azijn in een hoge beker van een staafmixer of keukenmachine en pureer of maal fijn.

Traybake harissakip

Traybakes worden steeds populairder en dat snappen we. Het is een makkelijk gerecht waarbij alles op één plaat gaat. Vul voor deze glutenvrije traybake een bakplaat met kip, aardappelen, olijven, tomaten en knoflook. Je schuift dit smaakvolle, kleurrijke spektakel in slechts 10 min. in de oven!
00:29