Noedelsoep
Noedelsoep

Noedelsoep

Een dampende kom bouillon, rijkelijk gevuld met noedels, groente, eventueel vlees of vis en altijd met een Aziatische twist. Of je nu kiest voor Japanse ramen, Vietnamese pho of laksa uit Maleisië: noedelsoep is comfortfood ten voeten uit.

Noedelsoep
Noedelsoep

Noedelsoep

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 2 liter kraanwater
 • 3 kippenbouillontabletten
 • 3 el Japanse teriyakisaus
 • 2.5 tl 5 kruidenpoeder
 • 3 cm verse gember
 • 4 middelgrote eieren
 • 270 g Hakubaku udon-noedels
 • 300 g paksoi
 • 300 g kip saladevlees Caesar
 • 250 g taugé
 • 15 g verse koriander
Zet producten op mijn lijst
 1. Doe het water, de bouillontabletten, saus en het 5 kruidenpoeder in een pan. Schil de gember en rasp boven de pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken.
 2. Kook ondertussen de eieren in 8 min. hard. Giet af en spoel onder koud stromend water. Pel en halveer ze. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en verdeel over de ruime kommen.
 3. Snijd de paksoi in reepjes. Verdeel de kip, taugé en paksoi over de noedels en schenk de hete bouillon eroverheen. Leg de eieren met de snijkant naar boven in de soep en garneer met de korianderblaadjes.

Waar komt noedelsoep vandaan?

De eerste documentatie van noedelsoep is gevonden in 1200 na Christus in China. Noedels bestonden al langer (sinds de derde eeuw voor Christus), maar dit was de eerste keer dat ze gecombineerd werden met bouillon. Ramennoedels zijn Japanse noedels die veel bite hebben en in de populaire Japanse noedelsoep ramen worden gegeten. De eerste ramen werd pas eeuwen later dan de eerste noedel, rond 1660, geïntroduceerd. Noedelsoep wordt door heel Azië gegeten en elk land heeft zijn eigen variant. In Vietnam is dat pho, in Maleisië en Singapore laksa, in Japan ramen en in China heeft elke regio zelfs z’n eigen specialiteit.

Welke noedels voor welke soep?

Elke soort soep heeft een eigen soort noedel. De noedel voor Japanse ramen heeft bijvoorbeeld een stuk meer bite dan de standaard eiernoedel. Ook udon wordt vaak gebruikt in Japanse soep, dit is een vrij dikke noedel. In Vietnamese pho worden platte rijstnoedels gebruikt en in Maleisische laksa gaan eiernoedels of dunne rijstnoedels. Voor Indonesische soto ajam wordt vaak rijst gebruikt, maar soms ook glasnoedels. Dit zijn heel dunne noedels die een beetje op mihoen lijken, maar niet van rijstebloem maar van mungbonenmeel worden gemaakt. In Chinese wontonsoep worden heel dunne eiernoedels gebruikt, en in andere Chinese soepen gaan soms dikkere eiernoedels of (ronde) rijstnoedels.

Noedelsoep: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Als je noedelsoep wilt bewaren, kun je het beste alle componenten apart bewaren. Anders worden de ingrediënten in de soep zompig. Maak drie bakjes: een voor de bouillon, een voor de gekookte noedels en een voor de overige ingrediënten. Alle ingrediënten kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer zijn de noedels 3 maanden en de bouillon 1 jaar houdbaar. Ook kip of vlees kun je slechts 3 maanden bewaren. Als je verse kruiden als topping gebruikt, bijvoorbeeld selderij of koriander, vries die dan niet in. Deze kun je het beste opnieuw kopen als je het gerecht weer maakt. Breng de bouillon in een pan aan de kook en verwarm hierin eerst het vlees en de groente een paar minuten. Voeg de noedels toe en laat nog 1 minuut meekoken totdat ze warm zijn. Serveer eventuele toppings apart.

Noedelsoep (ramen)

Deze Oosterse noedelsoep heeft een lekkere bite door de paksoi en taugé. Serveer de soep met een eitje en maak af met een blaadje koriander. Schil en rasp de gemberDoe 2 liter water, 3 kippenbouillontabletten, 3 eetlepels Japanse teriyakisaus en 2 en een halve theelepel 5 kruidenpoeder in een pan. Schil de gember en rasp hem boven de pan. Breng het aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten zachtjes koken. Udon noedelsKook ondertussen 4 eieren in 8 minuten hard. Giet ze af en spoel onder koud stromend water. Pel en halveer ze. Kook 270 gram udon noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en verdeel ze over 4 ruime kommen. Paksoi, taugé en korianderSnijd 300 gram paksoi in reepjes. Verdeel 300 gram kip saladevlees Caesar, 250 gram taugé en de paksoi over de noedels en schenk de hete bouillon eroverheen. Leg de eieren met de snijkant naar boven in de soep en garneer met de blaadjes van 15 gram koriander. Zo maak je noedelsoep.
02:07