Raclette kennen we op twee manieren. Als gerecht, met aardappelen, vlees en gesmolten kaas, én als vorm van gourmetten met Zwitserse kaas. Raclette wordt steeds populairder voor een knus avondje met vrienden en familie. Allerhande geeft je de beste recepten voor raclette.

Open vuur
Hoewel raclette nu – naast kaasfondue – een van de nationale gerechten van Zwitserland is, komt het gerecht oorspronkelijk uit Frankrijk. In de traditie van schapenkuddes die de hele zomer in het hooggebergte graasden, verbleven ook de herders tussen juni en september op kilometers hoogte. Water er melk was er genoeg, en daarnaast namen de herders bloem (voor brood), harde kaas en gedroogd vlees mee. Om ook eens een warme maaltijd te eten, lieten de herders een homp kaas smelten boven een open vuur. Met een mes schraapten ze de gesmolten kaas op een stuk brood. Zo ontstond raclette..

Raclette kaas
Naast de gesmolten kaas die we raclette noemen, bestaat er ook raclettekaas. Heerlijk in een salade of in plaats van Hollandse kaas op een tosti bijvoorbeeld.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.