Lekker Brits, scones met clotted cream en jam. Voor jouw eigen high tea of zondags ontbijt maak je ze natuurlijk zelf. Het is namelijk, zoals de Engelsen zeggen, a piece of cake.

To scon or not to scon
Scones zijn van origine Schotse broodjes, in vroeger tijden 'scons' genoemd. In het Schots betekent het werkwoord 'to scon' zoveel als (iets) plat slaan en dat is ook precies wat men deed met de eerste scones. Het waren platte, ronde broodjes van havermeel die op een hete plaat gebakken werden. Tegenwoordig zijn scones iets kleiner en kunnen ze allerlei vormen aannemen. De stevige lichtzoete broodjes rijzen in de oven door het gebruik van bakpoeder in plaats van gist. Vaak wordt er nog een ingrediënt aan het beslag toegevoegd, zoals rozijnen, fruit of zelfs kaas voor een hartige variant.

Scones en high tea
Scones worden in Engeland gegeten als onderdeel van de afternoon tea. De 'cream tea' is een traditie die specifiek is toegespitst op scones. Naar goed Engels gebruik nuttigt men de scones warm met clotted cream, een stevige ongezoete room en huisgemaakte vruchtenjam. Bij het eten van scones tijdens een 'cream tea' golden er bepaalde voorschriften. Zo was het ongepast om het broodje te breken of open te snijden. Het liefst nam je er kleine, met boter en jam bestreken, hapjes van.

Scones voor ontbijt
Doordat veel Britten naar Amerika en Australië emigreerden, zijn de scones ook daar volledig ingeburgerd. Zo kwam de scone ook wat losser te staan van 'afternoon tea' en vind je hem zelfs bij het ontbijt. In Schotland is er een scone die gemaakt wordt van aardappelmeel en vervolgens wordt gebakken in vet in plaats van in de oven. Deze scones worden bij het Schotse ontbijt gegeten met bacon, worstjes of gerookte zalm met roerei.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.