High tea recepten
High tea recepten

High tea recepten

High tea = liters thee en ongegeneerd snoepen en proeven. Wij zijn fan. Ultimate high tea recept? Scones met clotted cream. Maar, er kan zoveel meer. Zoet en/of hartig, dit zijn de lekkerste high tea recepten.

High tea of afternoon tea
?
Vraag je in Engeland om een high tea dan krijg je een maaltijd die om zes uur wordt gegeten. Op het menu vind je dan ook witte bonen, worstjes en kaasjes. De high tea die wij kennen, is eigenlijk een afternoon tea. Met bijbehorende zoetigheden zoals scones, muffins en cake. En hartige gerechtjes als sandwiches en mini quiches.

Thee traditie
De afternoon tea traditie is ontstaan rond 1840. Anna, de hertogin van Bedford, kreeg tegen 16:00 uur trek en kon niet wachten tot het diner. Dus werd er voor haar een lichte maaltijd gemaakt met verschillende theesoorten en lekkere hapjes. Dát vonden meer mensen een goed idee en zo ging iedereen aan het eind van de middag aan de thee.

Worteltaart met gember
Worteltaart met gember

Worteltaart met gember

Ingrediënten

voor 12 personen
  • 150 g ongezouten pecannoten
  • 700 g winterpeen
  • 8 cm verse gember
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 3 middelgrote eieren
  • 80 ml karnemelk
  • 800 g kristalsuiker
  • 350 g tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 500 ml water
  • 1 sinaasappel
  • 400 g roomkaas
  • 50 g poedersuiker
  • 5 g verse munt
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • springvorm (Ø 24 cm, ingevet)
  • handmixer
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verkreukel 2 vellen bakpapier en bekleed de springvormen ermee. Hak de noten fijn. Rasp 400 g wortels fijn.
  2. Schil de gember en rasp fijn. Smelt de boter in een steelpan. Meng de geraspte wortel in een grote kom met de gember, eieren, karnemelk en 300 g suiker. Spatel de bloem samen met de bakpoeder, baksoda, kaneel en een mespunt zout door het wortelmengsel. Voeg de noten en gesmolten boter toe.
  3. Verdeel over de springvormen en bak in de oven in ca 30 min. gaar. Laat afkoelen. Breng ondertussen het water met de rest van de suiker aan de kook. Zet het vuur laag. Snijd met een kaasschaaf, rasp of mandoline de rest van de wortels in lange dunne linten. Doe de linten in de suikersiroop, breng aan de kook en kook 1 min. op laag vuur. Laat afkoelen tot je de linten vast kunt pakken. Haal uit de siroop en strijk met je vingers erlangs om de overtollige siroop te verwijderen. Leg op een taartrooster.
  4. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Klop de roomkaas met het sinaasappelrasp en de poedersuiker luchtig met een mixer. Bestrijk de bovenkant van 1 taart met ⅓ van de roomkaas. Zet de andere taart er omgekeerd op, met de platte kant naar boven. Bestrijk de zijkanten en bovenkanten met de rest van de roomkaas. Decoreer de taart met de plakken wortel. Maak roosjes van de rest van de wortelplakken en leg deze samen met de blaadjes munt op de taart.