bewaar
Roomborstplaat
Roomborstplaat
bewaar

Roomborstplaat

25 min. bereiden
30 min. wachten
50waarderingen

Ingrediënten

6 porties

200 g

fijne kristalsuiker

4 el

slagroom

25 g

roomboter

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • borstplaatvormen

Aan de slag

Maak de borstplaatvormen nat en leg ze op een plank. Doe de suiker, de slagroom en de boter in een steelpan en breng het al roerende met een houten lepel op laag vuur aan de kook. Laat ca. 5 min. zachtjes koken. Laat regelmatig de opgeloste suiker van de lepel lopen. Haal de pan van het vuur als de laatste druppel gesmolten suiker als een dunne draad aan de lepel blijft hangen. Laat snel afkoelen door krachtig te roeren. Roer ook langs de wand van de pan, tot het mengsel een krassend geluid maakt. Schenk het borstplaatmengsel in de vorm en druk tijdens het schenken tegen de borstplaat zodat de vloeibare suiker er niet uitloopt. Doe dit snel want de suiker stolt snel. Laat de borstplaat afkoelen en goed hard worden. Schuif na 15 min. de vormen met borstplaat voorzichtig over het bakpapier zodat ze loskomen. Draai de vormen om en laat de andere kant van de borstplaat drogen. Verwijder de vormen wanneer de borstplaat helemaal hard is en leg ze op een schaal.

tip

algemeenU kunt dit gerecht 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een luchtdichte trommel.

algemeenMet een paar druppels essence kun je de borstplaat allerlei lekkere smaakjes geven. Koffie, amandel of rum zijn favoriet. Chocoladeborstplaat maak je door 1/2 el cacaopoeder mee te koken met de suiker. Als je op dezelfde manier 1 tl oploskoffie meekookt, krijg je mokkaborstplaat.