Boeuf Bour­guig­non (stoof­scho­tel met wijn en rund­vlees)

Deze stoofpot der stoofpotten móét je een keer gemaakt hebben.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
    • 35 min. bereiden
    • 3 uur wachten
(672) waardeer
frans hoofdgerecht Deze stoofpot der stoofpotten móét je een keer gemaakt hebben. 4 personen
3 672

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd het vlees in blokjes van ca. 1½ cm. Bestrooi met peper en zout. Verhit ⅔ van de olie en de helft van de boter in de braadpan en bak het vlees in 2 delen in 10 min. op hoog vuur bruin.
  2. Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan en laat het bakvet zitten. Bak de spekjes in 5 min. in het achtergebleven bakvet krokant. Neem met de schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het bakvet zitten.
  3. Pel ondertussen de sjalotten en halveer ze. Bak 5 min. in het achtergebleven bakvet op hoog vuur bruin. Neem met de schuimspaan uit de pan en houd apart. Snipper ondertussen de ui, schil de peen en snijd in blokjes van 1 cm. Snijd de knoflook fijn.
  4. Fruit de uisnippers, peen en knoflook 5 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet en in de rest van de olie. Roer de bloem erdoor en laat in 3 min. gaar worden. Voeg de wijn, fond, tijm en laurier toe en breng aan de kook. Doe het vlees terug in de pan en laat met de deksel op de pan 2½ uur op laag vuur stoven. Roer af en toe.
  5. Veeg de champignons schoon met keukenpapier. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en zout 5 min. op hoog vuur. Verwijder de takjes tijm en laurier uit de stoof. Voeg de sjalot, champignons en spek toe en roer door. Stoof 30 min. zonder deksel op de pan. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Snijd de peterselie fijn en strooi over de boeuf bourguignon.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappelpuree.

Advertentie

Tags
Ook te zien in
Kookboek: Frankrijk , februari 2020

Boeuf Bourguignon (stoofschotel met wijn en rundvlees)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Boeuf Bour­guig­non (stoof­scho­tel met wijn en rund­vlees)

1
1
  • 800 g ribrunderlappen

Snijd het vlees in blokjes van ca. 1½ cm. Bestrooi met peper en zout.

2
2
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 15 g ongezouten roomboter

Verhit de olie en boter in de braadpan en bak het vlees in 2 delen in 10 min. op hoog vuur bruin.

3
3
  • 125 g magere spekreepjes

Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan en laat het bakvet zitten. Bak de spekjes in 5 min. in het achtergebleven bakvet krokant.

4
4

Neem met de schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het bakvet zitten.

5
5
  • 400 g sjalotten

Pel ondertussen de sjalotten en halveer ze. Bak 5 min. in het achtergebleven bakvet op hoog vuur bruin. Neem met de schuimspaan uit de pan en houd apart.

6
6
  • 1 middelgrote ui
  • 300 g winterpeen
  • 1 teen knoflook

Snipper ondertussen de ui, schil de peen en snijd in blokjes van 1 cm. Snijd de knoflook fijn.

7
7
  • 1 el traditionele olijfolie

Fruit de uisnippers, peen en knoflook 5 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet en in de rest van de olie.

8
8
  • 2 el tarwebloem
  • 375 ml volle rode wijn
  • 380 ml vleesfond
  • 1 gedroogd laurierblaadje

Roer de bloem erdoor en laat in 3 min. gaar worden. Voeg de wijn, fond, tijm en laurier toe en breng aan de kook.

9
9

Doe het vlees terug in de pan en laat met de deksel op de pan 2½ uur op laag vuur stoven. Roer af en toe.

10
10
  • 350 g extra fijne champignons
  • 15 g ongezouten roomboter

Veeg de champignons schoon met keukenpapier. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en zout 5 min. op hoog vuur.

11
11

Verwijder de takjes tijm en laurier uit de stoof. Voeg de sjalot, champignons en spek toe en roer door.

12
12

Stoof 30 min. zonder deksel op de pan. Breng op smaak met peper en zout.

13
13
  • 5 g verse platte peterselie

Snijd de peterselie fijn en strooi over de boeuf bourguignon.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappelpuree.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.