Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score helpt je te kiezen voor het product met een betere samenstelling. Dat is vooral handig bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Zoals sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks.

De score laat zien of het product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten. Je vergelijkt dus ontbijtkoek met ontbijtkoek en niet ontbijtkoek met saus. Producten met een donkergroene A hebben een betere samenstelling dan dezelfde soort producten met een donkeroranje E.

Een groene A of B wil dus niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het in vergelijking met dezelfde soort producten de betere keuze is.

Hoe werkt Nutri-Score?

Met de Nutri-Score op de voorkant van de verpakking worden de voedingswaarde van producten in een duidelijke 5 letteren- en kleurencode vertaald: A t/m E. Zo zie je in één oogopslag dat een donkergroene A een betere samenstelling aangeeft binnen een productgroep. Dat is dus een betere keuze dan de variant met een donkeroranje D of een rode E. En hierdoor maak je makkelijker een keuze als je voor het schap staat. De voedingswaardetabellen op de verpakkingen verdwijnen gelukkig niet: alle gedetailleerde informatie blijft zoals voorheen op de achterkant van de verpakking staan.

Hoe wordt Nutri-Score berekend?

De score wordt berekend op basis van voedingswaarden die wel of niet worden aangeraden. Nutri-Score wordt per productgroep berekend. Hierdoor kun je producten binnen een productgroep vergelijken. Je kunt dus met Nutri-Score cola (light) met sinaasappelsap vergelijken, maar geen cola met olijfolie. Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor een betere samenstelling. Producten met de minder goede samenstelling krijgen een donkeroranje E.

NutriCheck je boodschappen

Ontdek met NutriCheck hoe je boodschappen scoren. Het dashboard geeft inzicht in je eerder gekochte producten en de Nutri-Scores hiervan. NutriCheck helpt je ook bij het vinden van een alternatief product met een betere Nutri-Score. Zo zijn er wellicht producten met een betere samenstelling dan de producten die je nu vaak koopt die je eens zou willen proberen? Iedere week geven wij je nieuwe suggesties voor betere alternatieven.

Een product krijgt een hogere score voor: 

Een product krijgt een hogere score voor: 

  • Eiwit;
  • Vezels; 
  • Fruit;
  • Groenten;
  • Peulvruchten; 

Een product krijgt een lagere score voor:

  • Energie (kcal);
  • Suikers; 
  • Verzadigd vet;
  • Zout.

Gebruik de Nutri-Score filter tijdens het online bestellen

Ook op ah.nl en in de app kan je door middel van de Nutri - Score filter makkelijk en snel producten filteren met een betere samenstelling. Producten met een A staan bovenaan, die met een E onderaan. Zo zie je per productgroep snel de producten met een betere samenstelling.

Door wie is Nutri-Score ontwikkeld?

Nutri-Score is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uit Frankrijk. Nutri-Score is reeds geïntroduceerd in verschillende EU-landen. In Nederland zien we Nutri-Score ook steeds vaker op producten. Vanaf 1 januari 2024 wordt Nutri-Score door de overheid in Nederland wettelijk toegestaan.