Wat is Nutri-Score?

Om als klant makkelijk te kunnen zien wat een gezondere of minder gezondere keuze is binnen een productgroep, is de Nutri-Score bedacht. Nutri-Score is een logo die jou helpt om producten snel en simpel met elkaar te vergelijken. Klanten kunnen in al onze winkels in Nederland en België gekoelde zuivelproducten kiezen aan de hand van dit nieuwe voedselkeuzelogo.

Hoe werkt Nutri-Score?

Verpakkingen hoef je niet meer om te draaien om op de achterkant voedingswaardetabellen te ontcijferen en kleine lettertjes te bestuderen. Met het voedselkeuzelogo op de voorkant van de verpakking worden de voedingswaarde van producten in een duidelijke 5 letteren- en kleurencode vertaald: A t/m E. Zo zie je in één oogopslag dat een donkergroene A de meest gezonde optie aangeeft. Dat is dus een gezondere keuze dan de variant met een donkeroranje D of een rode E. De voedingswaardetabellen op de verpakkingen verdwijnen gelukkig niet: alle gedetailleerde informatie blijft zoals voorheen op de achterkant van de verpakking staan.

Hoe wordt Nutri-Score berekend?

De score wordt berekend op basis van voedingswaarden die wel of niet worden aangeraden. Een product krijgt pluspunten voor: 

  • eiwit;
  • vezels; 
  • fruit;
  • groente;
  • peulvruchten; 
  • noten. 

Een product krijgt minpunten voor: 

  • energiegehalte (kJ);
  • suikers; 
  • verzadigd vet;
  • zout.

Nutri-Score wordt per productgroep berekend. Hierdoor kun je producten binnen een productgroep vergelijken. Je kunt dus met Nutri-Score cola (light) met sinaasappelsap vergelijken, maar geen cola met olijfolie. Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor de meest gezonde samenstelling. Producten met de minst gezonde samenstelling krijgen een donkeroranje E.

Bekijk een uitgebreid voorbeeld

Gebruik de Nutri-Score filter tijdens het online bestellen

Ook online kan je door middel van de Nutri-Score filter makkelijk en snel producten filteren met de meest gezonde samenstelling. Producten met een A staan bovenaan, die met een E onderaan. Zo zie je per productgroep snel de meest gezonde producten. Da's makkelijk en gezond boodschappen doen!

Hoe berekent Albert Heijn België eigenlijk de Nutri-Score? Nou, dat doen we zo!

Wordt Nutri-Score erkend?

De berekening van Nutri-Score is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uit Frankrijk. België, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Zwitserland gebruiken Nutri-Score al. Ook Nederland heeft voor Nutri-score gekozen en het voedsellogo zal in de loop van 2022 officieel worden ingevoerd.

In onze winkels én online is bewuster kiezen nu écht makkelijker met Nutri-Score

Bekijk de video