Nutri-Score logo

Onlangs zijn we gestart met een nieuw proefproject* met Nutri-Score. Klanten kunnen in al onze winkels in Nederland en België gekoelde zuivelproducten (AH-merk en Zaanse Hoeve) kiezen aan de hand van dit nieuwe voedselkeuzelogo. Nutri-Score helpt jou om producten simpel en snel met elkaar te vergelijken. Zo kun je gemakkelijker gezondere keuzes in de winkel maken.

Met het voedselkeuzelogo op de voorkant van de verpakking zie je in één oogopslag dat een donkergroene A de meest gezonde optie aangeeft. Dat is dus een gezondere keuze dan de variant met een gele C of een donkeroranje D. Score E is voor producten met de minst gunstige samenstelling en heeft een rode kleur.

*Het proefproject is tijdelijk en het logo zal na verwachting medio 2021 wettelijk toegestaan zijn in Nederland. Nutri-Score is een in Frankrijk ontwikkeld voedselkeuze logo en wordt reeds gevoerd in België, Spanje, Duitsland, Zwitserland en Luxemburg.

Bij Albert Heijn is bewuster kiezen nu écht makkelijker met Nutri-Score

Bekijk de video

Makkelijk en duidelijk

Je kunt in één oogopslag het product kiezen binnen een schap dat bij jouw eetpatroon past. Verpakkingen hoef je niet meer om te draaien om op de achterkant voedingstabellen te ontcijferen en kleine lettertjes te bestuderen. De voedingswaardetabellen op de verpakkingen verdwijnen niet. Alle gedetailleerde informatie blijft zoals voorheen op de achterkant van de verpakking staan.

De berekening

De berekening van Nutri-Score is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uit Frankrijk en helpt je om sneller keuzes te maken voor een evenwichtige voeding. De Nutri-Score houdt rekening met de voedingsstoffen die in het kader van een evenwichtige voeding. Zo krijgt een product pluspunten voor eiwit, vezels, groente en fruit, peulvruchten en noten. En minpunten voor energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout.

Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor de meest gezonde samenstelling.
Producten met de minst gezonde samenstelling krijgen een donkeroranje E.

Voedingsaanbevelingen

Nutri-Score is dus een hulpmiddel om gemakkelijker te kiezen wanneer je voor het schap staat, maar het is ook belangrijk om je voeding gevarieerd en evenwichtig te houden. Het is dus verstandig om goed na te denken over voeding en rekening te houden met voedings-aanbevelingen bij de aankoop van een specifiek product. Deze kan je bijvoorbeeld terugvinden in de Schijf van Vijf.