Wat is Nutri-Score?

Om als klant makkelijk te kunnen zien wat een gezondere of minder gezondere keuze is binnen een productgroep, is er Nutri-Score. Nutri-Score is een logo dat jou helpt om producten snel en simpel met elkaar te vergelijken. Klanten kunnen in al onze winkels eigenmerkproducten kiezen aan de hand van dit nieuwe voedselkeuzelogo.

In onze winkels én online is gezonder kiezen nu écht makkelijker met Nutri-Score

Bekijk de video

Hoe werkt Nutri-Score?

Met de Nutri-Score op de voorkant van de verpakking worden de voedingswaarde van producten in een duidelijke 5 letteren- en kleurencode vertaald: A t/m E. Zo zie je in één oogopslag dat een donkergroene A de meest gezonde optie aangeeft binnen een productgroep. Dat is dus een gezondere keuze dan de variant met een donkeroranje D of een rode E. En hierdoor maak je makkelijker een keuze als je voor het schap staat. De voedingswaardetabellen op de verpakkingen verdwijnen gelukkig niet: alle gedetailleerde informatie blijft zoals voorheen op de achterkant van de verpakking staan.

Hoe wordt Nutri-Score berekend?

De score wordt berekend op basis van voedingswaarden die wel of niet worden aangeraden. Nutri-Score wordt per productgroep berekend. Hierdoor kun je producten binnen een productgroep vergelijken. Je kunt dus met Nutri-Score cola (light) met sinaasappelsap vergelijken, maar geen cola met olijfolie. Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor de meest gezonde samenstelling. Producten met de minst gezonde samenstelling krijgen een donkeroranje E.

Bekijk een uitgebreid voorbeeld

NutriCheck je boodschappen

Ontdek met NutriCheck hoe je boodschappen scoren. Het dashboard geeft inzicht in je eerder gekochte producten en de Nutri-Scores hiervan. NutriCheck helpt je ook bij het vinden van een alternatief product met een betere Nutri-Score. Zo is er wellicht wel een gezondere optie van je favoriete producten die je eens zou willen proberen? Iedere week geven wij je nieuwe suggesties voor gezondere alternatieven.

Bekijk NutriCheck

Een product krijgt pluspunten voor:  

Een product krijgt pluspunten voor: 

  • eiwit;
  • vezels; 
  • fruit;
  • groente;
  • peulvruchten; 
  • noten. 

Een product krijgt minpunten voor: 

  • energiegehalte (kJ);
  • suikers; 
  • verzadigd vet;
  • zout.

Gebruik de Nutri-Score filter tijdens het online bestellen

Ook online kan je door middel van de Nutri - Score filter makkelijk en snel producten filteren met de meest gezonde samenstelling op ah.nl en in de app. Producten met een A staan bovenaan, die met een E onderaan. Zo zie je per productgroep snel de gezondere producten. Da's makkelijker en gezonder boodschappen doen!

Hoe berekent Albert Heijn België eigenlijk de Nutri-Score? Nou, dat doen we zo!

Door wie is Nutri-Score ontwikkeld?

Nutri-Score is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uit Frankrijk. Nutri-Score is reeds geïntroduceerd in verschillende EU-landen. In Nederland zien we Nutri-Score ook steeds vaker op producten. Naar verwachting wordt Nutri-Score door de overheid in de tweede helft van 2022 in Nederland wettelijk toegelaten. Een onafhankelijk wetenschappelijk comité werkt momenteel aan verbeteringen in het algoritme achter Nutri-Score om dit nog beter aan te laten sluiten bij de voedingsrichtlijnen van de deelnemende landen. Dit kan in de toekomst leiden tot aanpassing van scores van bepaalde producten.