Coq au vin (kip in rodewijnsaus)
Etentje voor de boeg? Met deze klassieke coq au vin scoor je punten.

Advertentie
Ingrediënten
- 1 hele kip
- 30 g ongezouten roomboter
- 100 g ontbijtspek
- 200 g winterpeen
- 400 g sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 250 g kastanjechampignons
- 2 el tarwebloem
- 400 ml volle rode wijn
- 380 ml gevogeltefond
- 1 takje verse tijm
- 1 gedroogd laurierblaadje
- 5 g verse platte peterselie
Keukenspullen
- wildschaar
- braadpan
Advertentie
Bereiden
- Verdeel de kip met de wildschaar of een scherp mes in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in de braadpan en bak de kip op middelhoog vuur in 2 delen in 10 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Laat 1 el bakvet in de pan achter.
- Snijd ondertussen het spek in reepjes. Schil de wortel en snijd in plakjes van 1 cm. Snipper ¼ van de sjalotten en halveer de rest. Snijd de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer.
- Bak het spek, de wortel, gesnipperde sjalot en knoflook 5 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en laat 3 min. garen. Voeg de wijn, fond, tijm, laurier en gehalveerde sjalot toe. Breng aan de kook en leg de stukken kip erin. Laat 1 uur met de deksel op de pan op laag vuur garen. Roer af en toe.
- Snijd ondertussen de peterselie grof. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout 5 min. op hoog vuur goudbruin. Voeg de champignons toe aan de kip en laat nog 30 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi met de peterselie.
combinatietip:
Lekker met gekookte aardappels of brood en een frisse groene salade.

Kip verdelen
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 750 kcal
- eiwit 48 g
-
koolhydraten 20 g
waarvan suikers 11 g -
vet 45 g
waarvan verzadigd 15 g - natrium 1.040 mg
- vezels 4 g
Ook te zien in
Coq au vin (kip in rodewijnsaus)
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Coq au vin (kip in rodewijnsaus)
- 1 hele kip
Verdeel de kip met de wildschaar of een scherp mes in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Bestrooi met peper en zout.
- 15 g ongezouten roomboter
Verhit de boter in de braadpan en bak de kip op middelhoog vuur in 2 delen in 10 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Laat 1 el bakvet in de pan achter.
- 100 g ontbijtspek
- 200 g winterpeen
Snijd ondertussen het spek in reepjes. Schil de wortel en snijd in plakjes van 1 cm.
- 400 g sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 250 g kastanjechampignons
Snipper ¼ van de sjalotten en halveer de rest. Snijd de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer.
Bak het spek, de wortel, gesnipperde sjalot en knoflook 5 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet.
- 2 el tarwebloem
- 400 ml volle rode wijn
- 380 ml gevogeltefond
- 1 takje verse tijm
- 1 gedroogd laurierblaadje
Voeg de bloem toe en laat 3 min. garen. Voeg de wijn, fond, tijm, laurier en gehalveerde sjalot toe. Breng aan de kook en leg de stukken kip erin.
Laat 1 uur met de deksel op de pan op laag vuur garen. Roer af en toe.
Snijd ondertussen de peterselie grof.
- 15 g ongezouten roomboter
Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout 5 min. op hoog vuur goudbruin.
- 5 g verse platte peterselie
Voeg de champignons toe aan de kip en laat nog 30 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi met de peterselie.
combinatietip:
Lekker met gekookte aardappels of brood en een frisse groene salade.