bewaar
Coq au vin (kip in rodewijnsaus)
Coq au vin (kip in rodewijnsaus)
bewaar

Coq au vin (kip in rodewijnsaus)

Etentje voor de boeg? Met deze klassieke coq au vin scoor je punten.

40 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
468waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

hele kip

30 g

ongezouten roomboter

100 g

ontbijtspek

200 g

winterpeen

400 g

sjalot

2 tenen

knoflook

250 g

kastanjechampignon

2 el

tarwebloem

400 ml

volle rode wijn

380 ml

gevogeltefond

1 takje

verse tijm

1

gedroogd laurierblaadje

5 g

verse platte peterselie

Dit heb je nodig

  • wildschaar

  • braadpan

Etentje voor de boeg? Met deze klassieke coq au vin scoor je punten.

Aan de slag

1

Verdeel de kip met de wildschaar of een scherp mes in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in de braadpan en bak de kip op middelhoog vuur in 2 delen in 10 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Laat 1 el bakvet in de pan achter.

2

Snijd ondertussen het spek in reepjes. Schil de wortel en snijd in plakjes van 1 cm. Snipper ¼ van de sjalotten en halveer de rest. Snijd de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer.

3

Bak het spek, de wortel, gesnipperde sjalot en knoflook 5 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en laat 3 min. garen. Voeg de wijn, fond, tijm, laurier en gehalveerde sjalot toe. Breng aan de kook en leg de stukken kip erin. Laat 1 uur met de deksel op de pan op laag vuur garen. Roer af en toe.

4

Snijd ondertussen de peterselie grof. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout 5 min. op hoog vuur goudbruin. Voeg de champignons toe aan de kip en laat nog 30 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi met de peterselie.

combinatietipLekker met gekookte aardappels of brood en een frisse groene salade.

Kip verdelen

Instructievideo - 01:04 min.