Coq au vin blanc
Een klassieke bourgondische stoofpot die altijd een hit blijft.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 6 kippenpoten
- 4 el tarwebloem
- 25 g ongezouten roomboter
- 2 uien
- 300 g winterpeen
- 4 tenen knoflook
- 175 g champignons (extra fijn)
- 200 g magere gerookte spekreepjes
- 1 blaadje gedroogde laurierblaadjes
- 1 fles droge witte wijn
- 1 kippenbouillontablet
- 7½ g verse platte peterselie
Keukenspullen
- braadpan
Advertentie
Bereiden
- Bestrooi de kip rondom met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit de boter in een grote braadpan en bak de kip in 2 delen op middelhoog vuur in ca. 10 min. rondom bruin. Neem uit de pan en giet het bakvet af.
- Snijd ondertussen de ui in halve ringen en de winterpeen in dunne plakjes. Snijd de knoflook fijn en veeg de champignons schoon. Bak het spek, de knoflook, ui, peen, laurier en champignons 5 min. in dezelfde pan op middelhoog vuur. Voeg de wijn en het bouillontablet toe en breng aan de kook. Leg de kip in de pan en laat 1 uur en 30 min. op laag vuur garen. Neem de kip uit de pan en pluk het vlees in grote stukken van de botten. Doe terug in de pan. Snijd de peterselie fijn. Breng de coq au vin op smaak met peper en eventueel zout, verwijder het laurierblad en bestrooi met de peterselie.
bewaartip:
Je kunt de coq au vin 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en warm op laag vuur op. Bestrooi voor het serveren met peterselie.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 500 kcal
- eiwit 29 g
- koolhydraten 7 g
-
vet 36 g
waarvan verzadigd 11 g - natrium 880 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Coq au vin blanc
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Coq au vin blanc
- 6 kippenpoten
- 4 el tarwebloem
- 25 g ongezouten roomboter
Bestrooi de kip rondom met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit de boter in een grote braadpan en bak de kip in 2 delen op middelhoog vuur in ca. 10 min. rondom bruin.
Neem uit de pan en giet het bakvet af.
- 2 uien
- 300 g winterpeen
- 4 tenen knoflook
- 175 g champignons
Snijd ondertussen de ui in halve ringen en de winterpeen in dunne plakjes. Snijd de knoflook fijn en veeg de champignons schoon.
- 200 g magere gerookte spekreepjes
- 1 blaadje gedroogde laurierblaadjes
Bak het spek, de knoflook, ui, peen, laurier en champignons 5 min. in dezelfde pan op middelhoog vuur.
- 1 fles droge witte wijn
- 1 kippenbouillontablet
Voeg de wijn en het bouillontablet toe en breng aan de kook. Leg de kip in de pan en laat 1 uur en 30 min. op laag vuur garen.
Neem de kip uit de pan en pluk het vlees in grote stukken van de botten. Doe terug in de pan.
- 7½ g verse platte peterselie
Snijd de peterselie fijn. Breng de coq au vin op smaak met peper en eventueel zout, verwijder het laurierblad en bestrooi met de peterselie.
bewaartip:
Je kunt de coq au vin 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en warm op laag vuur op. Bestrooi voor het serveren met peterselie.