Pompoen
Pompoen

Pompoen

Met zijn nootachtige en ietwat zoete smaak en zachte structuur is pompoen een veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten kan. Lekker geroosterd in de oven of verwerkt in curry, taart of verwarmende soep!

Is pompoen gezond?

Is pompoen gezond?

Pompoen valt binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. De groente is van nature rijk aan vitamine C. Net als onder andere wortels bevat pompoen bètacaroteen. Dat wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A.

Hoe schil en snijd je een pompoen?

Een pompoen schillen en snijden kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat je wilt maken. Wil je de pompoen vullen of als soepkom gebruiken, snijd dan het kapje eraf. Haal vervolgens de pitten en het draderige vruchtvlees eruit met een lepel. Als je alleen het vruchtvlees nodig hebt, snijd je de pompoen in kwarten. Na het verwijderen van de pitten kun je de pompoen eventueel met een dunschiller of een mesje schillen en dan het vruchtvlees in stukken of plakken snijden.

Hoe schil en snijd je een pompoen?
Welke pompoen kan ik het beste gebruiken voor soep?

Welke pompoen kan ik het beste gebruiken voor soep?

Voor het maken van pompoensoep wordt vaak de oranje pompoen gebruikt. Deze pompoen heeft een zachte smaak en dat maakt 'm perfect voor de bekende pompoensoep. Ook de flespompoen is zeer geschikt voor soepen doordat deze pompoen veel vruchtvlees bevat en weinig pitten. De smaak van flespompoen is zoet en nootachtig. Dit maakt de soep daardoor iets zoeter.

Hoe lang moet pompoen koken?

Blokjes van 2 bij 2 cm kook je in 12 tot 15 minuten gaar. Pompoen in kleinere stukjes kun je korter koken. Snijd je de pompoen in grovere stukken, dan moet je ze langer laten koken. Je kunt testen of de pompoen gaar is door er met een vork in te prikken. Als dat gemakkelijk gaat, is de pompoen klaar!

Hoe lang moet pompoen koken?
Kun je de schil van een pompoen eten?

Kun je de schil van een pompoen eten?

In principe kun je de schil van elke pompoen eten. Maar de ene pompoenschil is lekkerder dan de ander. De schil van een winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en flespompoen kun je gerust eten. De schil van een spaghettipompoen of muskaatpompoen daarentegen hebben een dikke, draderige of stugge structuur en kun je beter achterwege laten in jouw gerecht.

Ovenpompoen maken

Ovenpompoen maken

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de pompoen in kwarten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel en snijd de kwarten in parten van 1 cm dik. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie. Bestrooi met de rozemarijn, peper en zout. Bak in de oven in ca. 20 min. gaar. Schep halverwege om.