Pom­poen­soep

Pompoensoep! Deze klassieker is lekker met een lepeltje crème fraîche erop voor een extra romig effect.

(2.725) waardeer
hollands hoofdgerecht Pompoensoep! Deze klassieker is lekker met een lepeltje crème fraîche erop voor een extra romig effect. 4 personen
3 2.725

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • staafmixer

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snijd de uien en knoflook grof en de winterpeen in plakken.
  2. Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 min. mee. Voeg de bouillontablet en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken.
  3. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de tabasco, peper en eventueel zout. Verdeel over diepe borden of kommen en schep op elke portie een lepel crème fraîche.

serveertip:

Lekker met een topping van gehakte ongezouten notenmix of in stukjes gebroken kaaskoekjes met roomboter. Serveer in een apart bakje bij de soep.

serveertip:

Serveer de soep eens met een verse-kruidenolie. Pureer daarvoor (per 4 personen) 10 g platte peterselie, 5 g bieslook en 100 ml milde olijfolie in een hoge beker met een staafmixer.

bewaartip:

Je kunt de soep van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.

kookstaptip:

Ga je voor gemak? Maak de soep dan met 1.2 kilo kant-en- klare pompoenstukjes (zak 400 g).

video

Pom­poen­soep

recipevideo - 00:29 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 300 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 30 g
    waarvan suikers 8 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 360 mg
  • vezels 6 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Pompoensoep

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pom­poen­soep

1
1
  • 1½ kg flespompoen

Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel.

2
2

Snijd het vruchtvlees in stukken.

3
3
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g winterpenen

Snijd de uien en knoflook grof en de winterpeen in plakken.

4
4
  • 4 el milde olijfolie

Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig.

5
5
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 tl gemalen komijn

Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 min. mee.

6
6
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 liter kraanwater

Voeg de bouillontablet en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken.

7
7

Verwijder de laurierblaadjes.

8
8
  • 2 tl tabasco

Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de tabasco, peper en eventueel zout.

9
9
  • 125 g crème fraîche

Verdeel over diepe borden of kommen en schep op elke portie een lepel crème fraîche.

serveertip:

Lekker met een topping van gehakte ongezouten notenmix of in stukjes gebroken kaaskoekjes met roomboter. Serveer in een apart bakje bij de soep.

serveertip:

Serveer de soep eens met een verse-kruidenolie. Pureer daarvoor (per 4 personen) 10 g platte peterselie, 5 g bieslook en 100 ml milde olijfolie in een hoge beker met een staafmixer.

bewaartip:

Je kunt de soep van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.

kookstaptip:

Ga je voor gemak? Maak de soep dan met 1.2 kilo kant-en- klare pompoenstukjes (zak 400 g).

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.