Popcorn

Popcorn

Popcorn: de ultieme bioscoopsnack van gepofte maiskorrels. Niet alleen lekker om van te eten tijdens een film, maar ook een tof ingrediënt in desserts of taarten.

Hoe maak je popcorn?

Hoe maak je popcorn?

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit de olie in een ruime pan met deksel. Voeg de mais toe als de olie heet is. Na een paar minuten begint de mais te poffen. Doe de deksel een beetje schuin op de pan zodat de mais niet uit de pan springt. Doe ondertussen de suiker in een steelpan met dikke bodem en laat op laag vuur karamelliseren. Neem de karamel van het vuur als deze goudbruin is. Voeg de boter toe en roer tot die gesmolten is.
  2. Verdeel de popcorn over de met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel de karamel er gelijkmatig over. Schep met 2 lepels voorzichtig om, totdat de popcorn rondom bedekt is met karamel.
  3. Bestrooi de popcorn met het zeezout en bak de popcorn ca. 10 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen. Breek de popcorn in stukjes en serveer in een kom.
Popcorn maken: hoe pof je ze in de pan?

Popcorn maken: hoe pof je ze in de pan?

Popcorn zelf maken is heel eenvoudig, ook zonder popcornmachine. Verhit een dun laagje zonnebloemolie in een ruime pan op middelhoog vuur en laat de olie goed heet worden. Dit kun je testen door de steel van een houten lepel in de olie te dopen. Als er luchtbelletjes verschijnen, is de olie heet. Giet vervolgens een laagje gedroogde maiskorrels in de pan en doe de deksel erop. Schud de pan, zodat alle korrels met olie bedekt worden. Doe niet te veel maiskorrels in de pan, want ze worden 7 tot 8 keer zo groot. Laat ze poppen en schuif de deksel schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen. Schud de pan nog een keer. Zet het vuur uit als er geen maiskorrels meer poppen. Laat de deksel nog even op de pan zodat ook de laatste korrels popcorn kunnen worden. Breng op smaak met wat zout (of poedersuiker voor zoete popcorn). Let op: de pan wordt zeer heet, dus gebruik ovenwanten of een theedoek bij het schudden.

Is popcorn een gezonde snack?

Zeker als je popcorn zelf maakt, is het een relatief gezonde, caloriearme snack. Pas op met het toevoegen van zout. Vervang het door bijvoorbeeld (gerookte) paprikapoeder, cajunkruiden of andere kruiden die je lekker vindt. Deze soto-popcorn is een gezondere keuze dan kant-en-klare popcorn, omdat het minder zout bevat.

Is popcorn een gezonde snack?