Libanese recepten
Libanese recepten

Libanese recepten

Libanon is een land met een van oudsher sterke culinaire cultuur, die overeenkomsten heeft met andere landen in het Midden-Oosten. Van bloemige oranjebloesem en friszure sumak tot anijsachtige arak en romige labneh (een soort hartige hangop): inspirerende smaken en gerechten zijn er in overvloed!

Libanese recepten

Libanese kefta maken: zo doe je dat
Libanese kefta maken: zo doe je dat

Libanese kefta maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 el pimentkorrels
  • 1 el versgemalen zwarte peper
  • 2 el gemalen kaneel
  • 1 el gemalen kruidnagel
  • 1 el gemalen korianderzaad
  • ½ el gemalen gember
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 80 g verse platte peterselie
  • 500 g rundergehakt
  • 1 middelgroot ei
  • 2 el tarwebloem
  • 1 tl gedroogde munt
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 salade-ui
  • ½ el granaatappelmelasse
  • 4 Souq Libanese broden
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • vijzel
  • fijne rasp
  • spiesen
  • bakkwast
  • grillpan
  1. Stamp de pimentkorrels zo fijn mogelijk in de vijzel. Meng de piment, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, koriander, gember en nootmuskaat tot een egaal ‘zevenkruiden- mengsel’.
  2. Snipper de uien heel fijn. Rasp de knoflook op de fijne rasp. Snijd de peterselie fijn. Meng in een kom het gehakt met de ui, knoflook, het ei, de bloem, 30 g van de peterselie (per 4 personen), 2 el (per 4 personen) zevenkruidenmengsel, de munt en naar smaak peper en zout. Kneed alles goed door elkaar.
  3. Verdeel het gehaktmengsel in 8 gelijke porties (per 4 personen). Vouw met vochtige handen elke portie in een worstvorm van ca. 12 cm lang om de spiesen. Bestrijk rondom licht met olijfolie met behulp van de bakkwast.
  4. Verwarm de grillpan op hoog vuur. Gril de kefta’s in 8-10 min. gaar. Keer regelmatig.
  5. Snijd ondertussen de salade-ui in dunne ringen en meng met de rest van de peterselie en de granaatappelmelasse. Scheur het platbrood voorzichtig open en beleg de onderste helften met het peterselie-uimengsel. Verdeel de kefta erover en gebruik de andere helft van het brood om de kefta mee te eten.
Tabouleh: friszure bulgur met peterselie
Tabouleh: friszure bulgur met peterselie

Tabouleh: friszure bulgur met peterselie

Tabouleh is een frisse, sappige plattepeterseliesalade. De bulgur die in deze salade zit kook je niet, maar laat je even wellen en dan verder zacht worden in het sap van de tomaat en citroen. Het wordt in Libanon veel gegeten, onder andere om de lente mee te vieren, maar is ook in andere landen in het Midden-Oosten populair.

Labneh: uitgelekte yoghurt

Labneh is dikke, uitgelekte yoghurt met zout, je kunt het zien als een soort hartige hangop. Labneh eet je naturel, bestrooid met za’atar en olijfolie of soms met andere toppings zoals verse kruiden, pijnboompitten en sumak. Je kunt het in Libanon van vroeg tot laat eten: met flatbread bij het ontbijt, maar ook op de mezzetafel of in een sandwich.

Labneh: uitgelekte yoghurt
Labneh: uitgelekte yoghurt
Kibbeh: het nationale Libanese gerecht
Kibbeh: het nationale Libanese gerecht

Kibbeh: het nationale Libanese gerecht

Kibbeh is een mengsel van gehakt of iets anders (bijvoorbeeld aardappel, rijst, pompoen of linzen) met fijne bulgur. Dit mengsel kan in verschillende vormen worden verwerkt: van ovale, ‘kroketachtige’ vormpjes tot een soort ‘taart’. Het wordt gevuld met uien, specerijen (seven spice bijvoorbeeld), pijnboompitten en vaak iets van vlees. Kibbeh wordt gebakken in de oven, gefrituurd of soms rauw geserveerd. Kibbeh naye is bijvoorbeeld tartaar met olijfolie, fleur de sel, rauwe ui en takjes munt.