bewaar
Libanese mhallabia
Libanese mhallabia
bewaar

Libanese mhallabia

Mhallabia, een vla-achtige pudding op basis van melk en maïzena met suiker en oranjebloesemwater, is een vast onderdeel van het kookrepertoire in veel Midden-Oosterse huishoudens.

35 min. bereiden
2waarderingen

Ingrediënten

4 personen

75 g

maizena

1000 ml

volle melk

90 g

kristalsuiker

2 el

Souq oranjebloesemwater

30 g

ongezouten pistachenoten

12

Souq rozenknopjes

Dit heb je nodig

  • vijzel

Mhallabia, een vla-achtige pudding op basis van melk en maïzena met suiker en oranjebloesemwater, is een vast onderdeel van het kookrepertoire in veel Midden-Oosterse huishoudens.

Aan de slag

1

Roer de maizena met 90 ml (per 4 personen) los in een kommetje. Verwarm ondertussen de rest van de melk met ⅔ van de suiker in een kookpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg, wanneer de melk warm is en de suiker is opgelost, goed roerend met een houten lepel het maizenamengsel toe.

2

Zet het vuur lager en verwarm onder constant roeren, tot de vla zachtjes bubbelt en dikker begint te worden. Laat 1-2 min. zachtjes bubbelen. Zet het vuur laag en blijf roeren tot het mengsel indikt en goed aan je lepel blijft hangen. Dit duurt ca. 15 min. Proef alleen met een schone lepel – als er speeksel in het gerecht komt, heb je de kans dat het toetje mislukt. Voeg het oranjebloesem- water toe, roer door en zet het vuur uit.

3

Schenk de vla door een fijne zeef in een kom en blijf rustig roeren tot de mhallabia is afgekoeld en lobbig en romig is geworden. Dit duurt ca. 15 min. Rooster ondertussen in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur de pistachenoten in 3 min. goudbruin. Haal de blaadjes van de rozenknopjes en wrijf samen met de rest van de suiker heel fijn in de vijzel. Doe de pistachenoten erbij en stamp tot kruim. Doe de mhallabia in glaasjes, bestrooi met de rozen-pistachesuiker en serveer.

serveertipWil je de mhallabia niet lauwwarm serveren, bewaar dan afgedekt op een koele plek. Niet in de koelkast, want dan wordt het stijf; je wilt vla-structuur, geen pudding.

achtergrondinfoIn de authentieke versie van mhallabia zit ook vaak mastiek, een gomsoort die zorgt voor een extra 'trekkerige' structuur.