Foodswaps
Foodswaps

Foodswaps

Wortelwraps, bloemkoolrijst en bietenpizza worden ook wel foodswaps genoemd. Mooi om te zien, minstens zo lekker als de 'gewone' variant en een slimme manier om extra groente binnen te krijgen.

Foodswap recepten

Flammkuchen met bloemkoolbodem
Flammkuchen met bloemkoolbodem

Flammkuchen met bloemkoolbodem

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 el milde olijfolie
  • 800 g koelverse bloemkoolrijst
  • 100 g belegen kaas
  • 2 witte vrije uitloopeieren
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 1 rode ui
  • ½ teen knoflook
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • 200 ml crème fraîche
  • 10 g verse platte peterselie
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de olie in een grote hapjespan en bak de bloemkoolrijst 5 min. op middelhoog vuur. Blijf goed omscheppen. Schep de rijst in een grote kom, laat 15 min. afkoelen en schep af en toe om.
  2. Rasp ondertussen de kaas en voeg toe aan de rijst. Breek de eieren erboven en bestrooi met peper en eventueel zout. Meng alles goed door elkaar en maak een ovale bodem op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de bodem tussen de ½ en 1 cm dik is. Druk goed aan. Bak de bodem ca. 25 min. in het midden van de oven.
  3. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes 5 min. op middelhoog vuur knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de rode ui in dunne ringen. Snijd de knoflook fijn en meng met de nootmuskaat door de crème fraîche. Snijd de peterselie fijn
  4. Neem de 'flammkuchen' uit de oven en verdeel een dun laagje crème fraîche over de bodem. Beleg met de spekjes en ui en bak nog 15 min. in het midden van de oven gaar en goudbruin aan de randen. Neem uit de oven en bestrooi met de peterselie.