Bobotie

Bobotie is een ovenschotel afkomstig uit Zuid-Afrika. In Nederland zijn we inmiddels ook dol op deze combinatie van gehakt, kerrie en ei. Echt comfortfood, dat je zelf het allerlekkerste kunt klaarmaken!

Bobotie recepten

Hoe maak je Zuid-Afrikaanse bobotie?
Hoe maak je Zuid-Afrikaanse bobotie?

Hoe maak je Zuid-Afrikaanse bobotie?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 600 g gebroken sperziebonen
  • 2 uien
  • 1 el (olijf)olie
  • 500 g rundergehakt
  • 24 g Pure maaltijdmix Zuid-Afrikaanse bobotie
  • 2 Elstar appels
  • 2 eieren
  • 150 ml melk
  • 50 g rozijnen
  • 300 g zilvervliesrijst
Zet producten op mijn lijst
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Breng een ruime pan water aan de kook en kook de sperziebonen met eventueel zout 5 min. Giet af en laat goed uitlekken.
  3. Maak ondertussen de uien schoon en snijd in halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui, het gehakt en de bobotiemix 5 min. op middelhoog vuur.
  4. Snijd ondertussen de ongeschilde appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes van een ½ cm (brunoise). Klop de eieren los en voeg de melk, peper en eventueel zout toe.
  5. Meng de sperziebonen met het gehaktmengsel, de appel en rozijnen. Verdeel over de ovenschaal, schenk het eimengsel erover en bak ca. 20 min. in het midden van de oven.
  6. Breng ondertussen nog een ruime pan water aan de kook. Kook de rijst met eventueel zout in 15 min. gaar. Giet af, doe de rijst terug in de pan en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik. Serveer met de bobotie.

Bobotie

Op zoek naar een lekker ovengerecht? Ga voor dit recept voor Zuid-Afrikaanse bobotie. Bekijk de kookvideo en ga direct aan de slag! Bobotie maken:Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper 2 uien. Week 2 sneetjes wit casinobrood in 200 milliliter melk. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit de ui 1 minuut. Voeg 500 gram rundergehakt toe en bak in 3 minuten rul. Knijp het brood uit, houd de melk achter. Prak het brood fijn met een vork en meng door het gehakt. Voeg 1 eetlepel kerriepoeder, 2 eetlepels abrikozenjam en 2 eetlepels rozijnen toe en bak nog 2 minuten. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Klop 2 eieren los met de achtergehouden melk. Roer de helft van het eimengsel door het gehakt en schep dit in een ingevette cakevorm. Schenk de rest van het eimengsel erover. Druk 3 laurierblaadjes in het gehakt en bak de bobotie in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Kook ondertussen 275 gram notenrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de bobotie met de rijst. Zo maak je bobotie.
03:19