Kerstsoep

Zet in no time een smaakvolle kerstsoep op tafel: van zelfgemaakt tot klaar in tien minuten. Húp in een mooi kommetje, maak het af met een feestelijke garnering en het feest kan beginnen!

Kerstsoep recepten

Ossenstaartsoep
Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kg ossenstaart van de vakslager
  • 1 el milde olijfolie
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 4 kruidnagels
  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 6 takjes verse tijm
  • 1.5 liter rundvleesbouillon
  • 100 ml madeira wijn
  • 5 g verse krulpeterselie
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • soeppan
  • schuimspaan
  • schone theedoek
  1. Bestrooi de ossenstaart met peper en zout. Verhit de olie in een soeppan en bak de ossenstaart op middelhoog vuur in 10 min. rondom bruin. Snijd ondertussen de winterpeen in stukken. Maak 4 inkepingen in de ui en steek de kruidnagels erin. Was de prei en snijd in stukken van 2 cm. Neem de ossenstaart uit de pan.
  2. Halveer de tenen knoflook. Bak de peen, ui, prei, knoflook, laurier en takjes tijm 10 min. op laag vuur in het bakvet van de ossenstaart. Roer regelmatig. Voeg de ossenstaart, bouillon en madeira toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe de deksel schuin op de pan. Laat de soep 4 uur trekken. Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim en vet van de soep.
  3. Neem het vlees uit de pan. Schenk de soep door een zeef, vang de bouillon op in een andere pan. Maak de theedoek nat, leg in de zeef en schenk de bouillon er nog een keer door.
  4. Pluk het rundvlees van de botten. Gooi de taaie stukjes vet en bindweefsel weg. Doe de stukjes vlees terug in de soep. Breng de soep tegen de kook aan. Snijd de peterselie grof. Schep de soep in diepe borden, bestrooi met de peterselie en serveer.

Hoe maak je een heldere kerstsoep?

Een lichte en heldere kerstsoep is dé luchtige start van je kerstdiner. En het is nog snel gemaakt ook. Voor een heldere kerstsoep gebruik je voornamelijk runderbouillon, kippenbouillon of groentebouillon. Deze bouillon laat je goed intrekken, zodat de smaak optimaal wordt. In de tussentijd zorg je voor de groenten en/of de stukjes vlees. Probeer tijdens kerst eens de heldere ossenstaartsoep of de heldere kerstsoep met cantharellen.

Koude of warme kerstsoep?

Je bent druk bezig met het kerstmenu, maar je bent er nog niet uit. Wordt het koude of warme kerstsoep als voorgerecht? Warme kerstsoep is wat meer vanzelfsprekend, omdat het winter is en iedereen de warmte wat meer op zoekt. Met een heerlijke pastinaaksoep, pompoensoep of bouillabaissesoep steel je de show. Maar met een koude kerstsoep kun je echt verrassen. Ga voor een verrukkelijke gazpacho en waan je even in Spanje tijdens de kerstdagen.