bewaar
Mosterdsoep met kaassoesjes
Mosterdsoep met kaassoesjes
bewaar

Mosterdsoep met kaassoesjes

Een feestje op zich, dit tussengerecht van romige mosterdsoep. Maar wat ’m nog feestelijker maakt zijn de kaassoesjes met bieslook en cheddar. Handig: zowel de soep als de soesjes kun je ruim van tevoren maken.

45 min. bereiden
25 min. oventijd
16waarderingen

Ingrediënten

4 personen

60 ml

halfvolle melk

40 ml

water

50 g

ongezouten roomboter

70 g

tarwebloem

7 g

verse bieslook

1

middelgroot ei

50 g

geraspte cheddar

½ tl

mosterdzaad

1

sjalot

1 teen

knoflook

1

vegan groentebouillonblokje

500 ml

kokend water

100 ml

slagroom

2 el

grove Zaanse mosterd

Dit heb je nodig

  • spuitzak met ronde spuitmond (2 cm)

  • bakpapier

Een feestje op zich, dit tussengerecht van romige mosterdsoep. Maar wat ’m nog feestelijker maakt zijn de kaassoesjes met bieslook en cheddar. Handig: zowel de soep als de soesjes kun je ruim van tevoren maken.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 170 °C. Verwarm de melk met het (koude) water in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg ⅘ boter toe en laat smelten. Haal de pan van het vuur en voeg 6/7 bloem toe. Roer door met een spatel tot de bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur en kook het deeg al roerend 4 min. Haal van het vuur, doe het deeg in een mengkom en laat 5 min. afkoelen.

2

Snijd ondertussen de bieslook heel fijn. Kluts het ei en weeg (per 4 personen) 45 g ei af (de rest van het ei gebruik je niet).

3

Meng het ei beetje voor beetje met een spatel door het deeg tot het helemaal is opgenomen en je een egaal, stevig deeg hebt. Schep de bieslook (houd een beetje achter om te garneren) en de cheddar erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep in een spuitzak.

4

Spuit het deeg in 8 bolletjes van Ø 3 cm op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met het mosterdzaad. Bak de soezen in ca. 25 min. lichtbruin en gaar in de oven. Doe de ovendeur tussendoor niet open. Laat de soezen afkoelen tot gebruik.

5

Snipper ondertussen de sjalot en snijd de knoflook fijn. Los het bouillonblokje op in het kokende water.

6

Smelt de rest van de boter in een kleine soeppan op middelhoog vuur en fruit de sjalot en knoflook 1 min. Voeg de rest van de bloem toe (roux). Bak al roerend 2 min. Zet het vuur lager als de roux dreigt te verkleuren. Voeg beetje voor beetje de groentebouillon toe, roer door met een garde en laat 10 min. op laag vuur koken. Voeg de slagroom en mosterd toe, roer door en breng weer aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommetjes, bestrooi met de rest van de bieslook en leg er een kaassoesje in.

bereidingstipDe hoeveelheden zijn aangepast aan een kleiner tussengerecht. Verdubbel de ingrediënten voor de soep als je deze als volwaardig voorgerecht wilt serveren.
bereidingstipJe kunt de soep en soesjes 1 maand van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Ontdooi en verwarm de soesjes in een voorverwarmde oven op 170 °C. Warm de soep op laag vuur op.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Mosterdsoep met kaassoesjes

Een feestje op zich, dit tussengerecht van romige mosterdsoep. Maar wat ’m nog feestelijker maakt zijn de kaassoesjes met bieslook en cheddar. Handig: zowel de soep als de soesjes kun je ruim van tevoren maken.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig