Mosterdsoep met kaassoesjes
Een feestje op zich, dit tussengerecht van romige mosterdsoep. Maar wat ’m nog feestelijker maakt zijn de kaassoesjes met bieslook en cheddar. Handig: zowel de soep als de soesjes kun je ruim van tevoren maken.
Ingrediënten
4 personen
60 ml
halfvolle melk
40 ml
water
50 g
ongezouten roomboter
70 g
tarwebloem
7 g
verse bieslook
1
middelgroot ei
50 g
geraspte cheddar
½ tl
mosterdzaad
1
sjalot
1 teen
knoflook
1
vegan groentebouillonblokje
500 ml
kokend water
100 ml
slagroom
2 el
grove Zaanse mosterd
Dit heb je nodig
spuitzak met ronde spuitmond (2 cm)
bakpapier
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Verwarm de melk met het (koude) water in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg ⅘ boter toe en laat smelten. Haal de pan van het vuur en voeg 6/7 bloem toe. Roer door met een spatel tot de bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur en kook het deeg al roerend 4 min. Haal van het vuur, doe het deeg in een mengkom en laat 5 min. afkoelen.
Snijd ondertussen de bieslook heel fijn. Kluts het ei en weeg (per 4 personen) 45 g ei af (de rest van het ei gebruik je niet).
Meng het ei beetje voor beetje met een spatel door het deeg tot het helemaal is opgenomen en je een egaal, stevig deeg hebt. Schep de bieslook (houd een beetje achter om te garneren) en de cheddar erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep in een spuitzak.
Spuit het deeg in 8 bolletjes van Ø 3 cm op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met het mosterdzaad. Bak de soezen in ca. 25 min. lichtbruin en gaar in de oven. Doe de ovendeur tussendoor niet open. Laat de soezen afkoelen tot gebruik.
Snipper ondertussen de sjalot en snijd de knoflook fijn. Los het bouillonblokje op in het kokende water.
Smelt de rest van de boter in een kleine soeppan op middelhoog vuur en fruit de sjalot en knoflook 1 min. Voeg de rest van de bloem toe (roux). Bak al roerend 2 min. Zet het vuur lager als de roux dreigt te verkleuren. Voeg beetje voor beetje de groentebouillon toe, roer door met een garde en laat 10 min. op laag vuur koken. Voeg de slagroom en mosterd toe, roer door en breng weer aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommetjes, bestrooi met de rest van de bieslook en leg er een kaassoesje in.
Mosterdsoep met kaassoesjes
Een feestje op zich, dit tussengerecht van romige mosterdsoep. Maar wat ’m nog feestelijker maakt zijn de kaassoesjes met bieslook en cheddar. Handig: zowel de soep als de soesjes kun je ruim van tevoren maken.

voorgerecht
null personen
5 kcal
45 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Verwarm de melk met het (koude) water in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg ⅘ boter toe en laat smelten. Haal de pan van het vuur en voeg 6/7 bloem toe. Roer door met een spatel tot de bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur en kook het deeg al roerend 4 min. Haal van het vuur, doe het deeg in een mengkom en laat 5 min. afkoelen.
Snijd ondertussen de bieslook heel fijn. Kluts het ei en weeg (per 4 personen) 45 g ei af (de rest van het ei gebruik je niet).
Meng het ei beetje voor beetje met een spatel door het deeg tot het helemaal is opgenomen en je een egaal, stevig deeg hebt. Schep de bieslook (houd een beetje achter om te garneren) en de cheddar erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep in een spuitzak.
Spuit het deeg in 8 bolletjes van Ø 3 cm op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met het mosterdzaad. Bak de soezen in ca. 25 min. lichtbruin en gaar in de oven. Doe de ovendeur tussendoor niet open. Laat de soezen afkoelen tot gebruik.
Snipper ondertussen de sjalot en snijd de knoflook fijn. Los het bouillonblokje op in het kokende water.
Smelt de rest van de boter in een kleine soeppan op middelhoog vuur en fruit de sjalot en knoflook 1 min. Voeg de rest van de bloem toe (roux). Bak al roerend 2 min. Zet het vuur lager als de roux dreigt te verkleuren. Voeg beetje voor beetje de groentebouillon toe, roer door met een garde en laat 10 min. op laag vuur koken. Voeg de slagroom en mosterd toe, roer door en breng weer aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommetjes, bestrooi met de rest van de bieslook en leg er een kaassoesje in.
bereidingstip:De hoeveelheden zijn aangepast aan een kleiner tussengerecht. Verdubbel de ingrediënten voor de soep als je deze als volwaardig voorgerecht wilt serveren.
bereidingstip:Je kunt de soep en soesjes 1 maand van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Ontdooi en verwarm de soesjes in een voorverwarmde oven op 170 °C. Warm de soep op laag vuur op.
algemeen:Meer weten over <a href=https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken>kooktechnieken</a>?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)60 ml halfvolle melk
40 ml water
50 g ongezouten roomboter
70 g tarwebloem
7 g verse bieslook
1 middelgroot ei
50 g geraspte cheddar
½ tl mosterdzaad
1 sjalot
1 teen knoflook
1 vegan groentebouillonblokje
500 ml kokend water
100 ml slagroom
2 el grove Zaanse mosterd
Dit heb je nodig
spuitzak met ronde spuitmond (2 cm)
bakpapier