Gado gado

De romige pindasaus, de crispy groenten… Dit Indonesische gerecht doet menig hart sneller kloppen. Gado gado-fan? Ontdek de lekkerste variaties én hoe gado gado traditioneel wordt bereid: koud, warm, met gekookt of gebakken ei!

Gado gado recepten

Gado gado maken
Gado gado maken

Gado gado maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 300 g basmatirijst
  • 4 middelgrote eieren
  • 250 g winterpeen
  • 200 g verse sperziebonen
  • 200 g gesneden spitskool
  • 1 komkommer
  • 230 ml Samasaya satehsaus mild in pot
  • 60 g kroepoek
Zet producten op mijn lijst
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren 7 min. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en halveer.
  2. Schil ondertussen de wortel en halveer in de lengte. Snijd beide helften in 4 lange repen. Snijd de lange repen in de breedte in vieren zodat je kleine reepjes krijgt. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en breek de bonen doormidden.
  3. Kook de sperziebonen in 8 min beetgaar. Voeg de laatste 2 min. de wortel en kool toe. Giet af in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Schil ondertussen de komkommer en snijd in blokjes. Verwarm de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Verdeel de groenten en halve eieren over de borden. Schenk de satésaus erover en garneer met de kroepoek. Serveer met de rijst.

Wat is gado gado?

Gado gado is een Indonesisch gerecht op basis van geblancheerde en vervolgens afgekoelde groenten, zoals sperziebonen, witte kool, wortel en taugé. Daarbij wordt rijst opgediend – in Nederland vaak basmatirijst, en in Indonesië lontong (blokjes kleefrijst) of ketupat (rijstpakketjes). Ten slotte worden een gekookt ei en pittige pindasaus bij of door de groenten geserveerd. Elke Indonesische streek kent een eigen sausvariant; de basis bestaat uit gemalen pinda’s, ketjap, chilipepers, trassi (garnalenpasta) en in sommige gevallen santen (kokos).

Gado gado, is dat gezond?

Gado gado kun je met gemak een gezonde of minder gezonde draai geven. De basis van geblancheerde groenten is gezond en kun je aanpassen naar smaak en seizoen. De variant met witte kleef- of basmatirijst en veel (kant-en-klare) pindasaus is niet zo gezond. Maar vervang je de witte rijst door zilvervliesrijst en maak je zelf pindasaus op basis van ongezouten pinda’s, kokosmelk-light, wat sambal en een flinke scheut water, dan krijg je een veel lichtere variant.

Gado gado variaties maken?

Eens wat anders maken dan de traditionele gado gado? Geef ‘m een nieuw jasje in de vorm van een wrap of broodje! Superhandig om mee te nemen als lunch of bij een picknick. En wie zin heeft in een niet-vega gado gado, maakt eens gado gado met kip, gehaktballetjes of saté. Varieer erop los!

Gado gado groe(n)ten uit indonesië

Indisch koken? Maak deze heerlijke gado gado  een groentegerecht uit Indonesië. Lekker met pindasaus en ei.Gado gado groe(n)ten uit Indonesië maken:Boen 3 aardappelen schoon en kook ze in de schil 20 minuten in water met wat zout. Kook ondertussen 4 eieren 6 tot 8 minuten. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en snijd ze in parten. Boontjes kokenVerwijder de steelaanzet van 400 gram sperziebonen. Kook ze in water met wat zout in 8 minuten beetgaar. Voeg de laatste minuut 300 gram witte kool toe. Giet af. Giet de aardappelen af, laat iets afkoelen en snijd in dunne plakjes. VijzelenSnijd 2 tenen knoflook fijn. Doe deze samen met 2 theelepels gemalen koriander, 1 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels gemalen gember, 2 theelepels sambal oelek en 2 eetlepels water in de vijzel en wrijf tot een glad mengsel. Laat het kruidenmengsel in een steelpan op laag vuur al roerend 3 minuten garen. Voeg 200 milliliter water toe en breng aan de kook.Snijd 100 gram santen in stukken. Voeg toe en laat al roerend oplossen.Voeg 250 gram pindakaas met stukjes noot toe en roer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Neem van het vuur, laat niet doorkoken.Verdeel de groenten en de aardappel over de borden en bestrooi met 125 gram taugé. Serveer met het ei en de pindasaus.  Zo maak je een Gado gado groe(n)ten uit Indonesië. Eet smakelijk!
03:19