Recept afbeelding: Gado gado

Gado gado

De romige pindasaus, de crispy groenten… Dit Indonesische gerecht doet menig hart sneller kloppen. Gado gado-fan? Ontdek de lekkerste variaties én hoe gado gado traditioneel wordt bereid: koud, warm, met gekookt of gebakken ei!

Wat is gado gado?

Gado gado is een Indonesisch gerecht op basis van geblancheerde en vervolgens afgekoelde groenten, zoals sperziebonen, witte kool, wortel en taugé. Daarbij wordt rijst opgediend – in Nederland vaak basmatirijst, en in Indonesië lontong (blokjes kleefrijst) of ketupat (rijstpakketjes). Ten slotte worden een gekookt ei en pittige pindasaus bij of door de groenten geserveerd. Elke Indonesische streek kent een eigen sausvariant; de basis bestaat uit gemalen pinda’s, ketjap, chilipepers, trassi (garnalenpasta) en in sommige gevallen santen (kokos).

Gado gado, is dat gezond?

Gado gado kun je met gemak een gezonde of minder gezonde draai geven. De basis van geblancheerde groenten is gezond en kun je aanpassen naar smaak en seizoen. De variant met witte kleef- of basmatirijst en veel (kant-en-klare) pindasaus is niet zo gezond. Maar vervang je de witte rijst door zilvervliesrijst en maak je zelf pindasaus op basis van ongezouten pinda’s, kokosmelk-light, wat sambal en een flinke scheut water, dan krijg je een veel lichtere variant.

Gado gado variaties maken?

Eens wat anders maken dan de traditionele gado gado? Geef ‘m een nieuw jasje in de vorm van een wrap of broodje! Superhandig om mee te nemen als lunch of bij een picknick. En wie zin heeft in een niet-vega gado gado, maakt eens gado gado met kip, gehaktballetjes of saté. Varieer erop los!