Cheesecake maken loont de moeite! Er gaat niets boven een zachte romige vulling op een krokante korst van koekdeeg. Geen bakheld? Ook zonder oven kun je prima cheesecakes maken.

De oude Grieken en Romeinen wisten het al, de combinatie van hele jonge romige kaas met iets zoets als fruit of honing levert een heerlijk gebak op. De cheesecake waar we nu niet meer vanaf kunnen blijven komt uit Amerika en bestaat uit een mengsel van jonge roomkaas, suiker en smaakmakers naar keuze op een krokante bodem van verkruimelde koekjes of een andere deegkorst. Naast de stevige smeerbare Amerikaanse roomkaas kun je ook ricotta of mascarpone gebruiken, zoals ze in Italië doen.

Bakken of koelen
Als er eieren door de vulling gaan, worden de cheesecakes gebakken, zodat er een mooie stevige taart ontstaat. Er bestaan ook cheesecakes die niet gebakken worden, maar die in de koelkast opstijven. Hiervoor wordt meestal gelatine gebruikt om de vulling niet uit te laten lopen.

Kwarktaart en cheesecake
In Nederland hebben we onze eigen variant op de cheesecake: kwarktaart. Deze wordt bereid met kwark in plaats van roomkaas. Vaak wordt aan de kwark ook nog geklopte slagroom toegevoegd, dat zorgt voor een luchtiger resultaat dan de wat zwaardere rijke Amerikaanse roomkaasvariant. Door fruit of chocolade toe te voegen aan het kwarkmengsel of ter decoratie te gebruiken kun je eindeloos variëren. Zo kun je met een basisrecept voor iedere gelegenheid weer een nieuwe kwarktaart maken. Denk bijvoorbeeld aan een laagje cranberry's met kerst of aan een laagje oranje fruit met het EK-voetbal.

Lees meer

Cheesecake (35)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.