Kabeljauw

Kabeljauw is een heerlijke witvis met zacht vlees en idem smaak. Fantastisch om te bakken en als filet te eten of om te verwerken in een van je favoriete gerechten. Van vislasagne tot traybake: met kabeljauw kan het allemaal.

Hoe bak je kabeljauw?
Hoe bak je kabeljauw?

Hoe bak je kabeljauw?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 verse kabeljauwhaasjes
  • 1 el tarwebloem
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 1 el kappertjes
  • 3 takjes verse peterselie
Zet producten op mijn lijst
  1. Dep de kabeljauwhaasjes droog met keukenpapier. Bestrooi ze met peper en eventueel zout en vervolgens met de bloem. Schud de overtollige bloem van de vis. Verhit ⅓ van de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de kabeljauw op middelhoog vuur 4 min. aan 1 kant, keer de vis en bak nog 3 min. op de andere zijde.
  2. Verhit ondertussen de rest van de boter in een steelpan of koekenpan met lichtgekleurde bodem (licht metaal of wit) zodat je de kleur van de boter goed kunt beoordelen. De boter zal eerst gaan bruisen en schuimen en daarna verkleuren. Neem de boter van het vuur als deze goudbruin kleurt en schenk meteen over in een vuurvast schaaltje. Roer de kappertjes door de bruine boter. Verdeel de vis over de borden en schep de beurre noisette erover. Snijd de peterselie fijn en strooi erover.

Kabeljauw bereiden: hoe doe je dat?

Als je kabeljauw gaat bereiden, moet je er vooral op letten dat de vis niet uitdroogt. Dat gebeurt als je ’m te lang laat garen. Je wilt uiteindelijk dat de vis stevig is. In Nederland eten we voornamelijk kabeljauwfilet. Het mooiste stukje daarvan, uit het midden van de vis, is de kabeljauwhaas. Je kunt kabeljauwfilet, op smaak gebracht met wat peper en zout, simpel bakken in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak 7 minuten en keer halverwege. Of gaar de vis in de oven: op een bakplaat met groenten erbij, of gestoomd in aluminiumfolie (en papillotte).

Met welke kruiden breng je kabeljauw op smaak?

Kruiden die goed combineren met kabeljauw zijn dille, peterselie, dragon, kervel en tijm. Die kun je fijnsnijden en er na het garen overheen strooien. Afhankelijk van de manier van garen kun je een steviger kruid als tijm ook meebakken of -stoven. Een andere smaakmaker die het altijd goed doet bij vis, zo ook bij kabeljauw, is citroen. En vergeet de versgemalen peper niet!

Kabeljauw paneren: hoe krijg je een korstje?

Om kabeljauw te paneren, rol je de filets eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en tot slot door broodkruim. Voor een extra knapperig laagje gebruik je in plaats van gewoon broodkruim cornflakes of panko (Japans broodkruim). Vervolgens bak je de vis in een koekenpan met milde olijfolie of zonnebloemolie, afhankelijk van de dikte, 2 tot 3 minuten per kant.

Gebakken kabeljauw met beurre noisette

Simpel en toch chique, deze gebakken vis. De enige aankleding die hij nodig heeft, is een verfijnde botersaus.Perfect gebakken kabeljauwDep 4 kabeljauwhaasjes droog met keukenpapier. Bestrooi ze met peper, eventueel zout en 1 el bloem. Schud de overtollige bloem van de vis. Verhit 25 g boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de kabeljauw op middelhoog vuur 4 min. aan 1 kant, keer de vis en bak nog 3 min. op de andere zijde.Beurre noisette makenVerhit 50 g boter in een steelpan of koekenpan met lichtgekleurde bodem, zodat je de kleur van de boter goed kunt beoordelen. De boter zal eerst gaan bruisen en schuimen en daarna verkleuren. Neem de boter van het vuur als deze goudbruin kleurt en schenk meteen over in een vuurvast schaaltje.Kabeljauw serverenRoer 1 el kappertjes door de bruine boter. Verdeel de vis over 4 borden en schep de beurre noisette erover. Snijd 3 takjes peterselie fijn en strooi erover.
00:29