Moussaka

Dans de sirtaki! Gooi met borden! Wat eten we vandaag? Moussaka! Dit Griekse hoofdgerecht op basis van aubergine, aardappel, gehakt en bechamelsaus is een echte familieschotel. Heerlijk om te delen en gemakkelijk een dag van tevoren te maken.

Moussaka recepten

Moussaka maken
Moussaka maken

Moussaka maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 50 g tarwebloem
  • 600 ml halfvolle melk
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 middelgrote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g AH Biologisch rundergehakt
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 690 ml biologische passata di pomodoro
  • 3 grote kruimige aardappelen
  • 2 aubergines
  • 4 el traditionele olijfolie
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (25 x 25 cm)
  1. Smelt voor de bechamelsaus ⅔ van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min.
  2. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan. Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg ½ van de laurierblaadjes, peper en eventueel zout toe en laat 3-5 min. op laag vuur koken. Klop de eieren los. Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
  4. Smelt de rest van de boter in een hapjespan en fruit de knoflook en ui 1 min. Voeg het gehakt, het laurierblaadje, de kaneel en nootmuskaat toe en bak in 5 min. op middelhoog vuur rul. Voeg de tomatensaus, peper en eventueel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig.
  5. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakken van een ½ cm. Kook in water met eventueel zout in 5 min. beetgaar. Giet af.
  6. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in ca. 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin.

Wat is Griekse moussaka?

Moussaka is een heerlijk stevige ovenschotel van laagjes aubergine (en soms courgette), aardappel, gehakt-tomatensaus, romige bechamel en een flinke laag kaas. Het recept werd in de twintigste eeuw voor het eerst opgeschreven door de Griekse chef Nikólaos Tselementes. Hij verwerkte de van oorsprong Franse bechamelsaus vermoedelijk in het gerecht nadat hij een klassiek Franse koksopleiding had gevolgd.

Is moussaka gezond?

Moussaka is geen gezond gerecht, omdat het gehakt, de geraspte oude kaas en de boter die je gebruikt voor de bechamelsaus te veel verzadigd vet bevatten. Om een gezondere variant te maken, zou je het gehakt kunnen vervangen door rundertartaar. De geraspte oude kaas maakt plaats voor een milde, jonge variant van maximaal 35+, en de bechamelsaus kun je eventueel achterwege laten.

Moussaka bewaren, invriezen en opwarmen

Moussaka kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel de moussaka eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Warm het later in een pannetje of in de oven weer op, eventueel met wat extra kaas erover (= extra lekker!).

Moussaka

Op zoek naar een recept voor Griekse moussaka? Bekijk deze video en zie hoe je moussaka maakt.Moussaka maken:Smelt 50 gram boter in een steelpan. Voeg 50 gram bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 minuten. BechamelsausVerwarm 500 milliliter melk in een steelpan.Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg 1 laurierblaadje en 1 theelepel zout toe en laat 5 minuten op laag vuur koken. Klop ondertussen 2 eieren los.Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal van 25 bij 25 centimeter in met olie of boter. Snijd 2 tenen knoflook fijn en snipper 1 ui. Smelt 25 gram boter en fruit de knoflook en ui 1 minuut. Voeg 400 gram rundergehakt, een laurierblaadje, 2 theelepels kaneel en 2 theelepels nootmuskaat toe. Bak in 8 minuten bruin. Voeg 720 gram passata di pomodoro en 1 theelepel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 minuten koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig. Aubergine snijdenSchil ondertussen 3 grote kruimige aardappelen en snijd in plakken van een halve centimeter. Kook in water met zout in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat afkoelen.Verwijder ondertussen de kroontjes van 2 aubergines. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 centimeter. Bak de aubergine in hete olie in delen goudbruin. Dat duurt 5 minuten per deel, keer de plakken halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel en schenk de gehaktsaus en de bechamelsaus erover. Bak in ongeveer 50 minuten in de oven goudbruin.Zo maak je moussaka. Eet smakelijk!
04:54