Moussaka
Moussaka

Moussaka

Dans de sirtaki! Gooi met borden! Wat eten we vandaag? Moussaka! Dit Griekse hoofdgerecht op basis van aubergine, aardappel, gehakt en bechamelsaus is een echte familieschotel. Heerlijk om te delen en gemakkelijk een dag van tevoren te maken.

Moussaka recepten

Griekse moussaka maken
Griekse moussaka maken

Griekse moussaka maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 aubergines
  • 3 el milde olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • 1 el gedroogde oregano
  • 690 g passata di pomodoro
  • 60 g ongezouten roomboter
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 60 g tarwebloem
  • 500 ml halfvolle melk
  • 800 g duopak aardappelschijfjes
  • 15 g verse peterselie
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • koekenpan
  • keukenpapier
  • hapjespan
  • ovenschaal (25 x 35 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm en bestrooi met zout. Verhit de olie in de grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit de olie in dezelfde pan en bak de rest van de aubergine op dezelfde manier goudbruin.
  2. Verhit ondertussen de rest van de olie in de hapjespan en bak het gehakt met de oregano, peper en eventueel zout in 5 min. rul. Voeg de passata toe en laat 10 min. zonder deksel op de pan op laag vuur stoven.
  3. Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem en kaneel toe. Laat al roerend op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend met de garde de melk in delen toe. Laat op laag vuur in 5 min. koken tot een dikke gebonden saus. Breng op smaak met peper.
  4. Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, gehaktsaus, aubergine en bechamel over de ovenschaal. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Snijd de peterselie fijn en bestrooi de moussaka ermee.
Wat is Griekse moussaka?
Wat is Griekse moussaka?

Wat is Griekse moussaka?

Moussaka is een heerlijk stevige ovenschotel van laagjes aubergine (en soms courgette), aardappel, gehakt-tomatensaus, romige bechamel en een flinke laag kaas. Het recept werd in de twintigste eeuw voor het eerst opgeschreven door de Griekse chef Nikólaos Tselementes. Hij verwerkte de van oorsprong Franse bechamelsaus vermoedelijk in het gerecht nadat hij een klassiek Franse koksopleiding had gevolgd.

Is moussaka gezond?

Moussaka is geen gezond gerecht, omdat het gehakt, de geraspte oude kaas en de boter die je gebruikt voor de bechamelsaus te veel verzadigd vet bevatten. Om een gezondere variant te maken, zou je het gehakt kunnen vervangen door rundertartaar. De geraspte oude kaas maakt plaats voor een milde, jonge variant van maximaal 35+, en de bechamelsaus kun je eventueel achterwege laten.

Is moussaka gezond?
Is moussaka gezond?
Moussaka bewaren, invriezen en opwarmen
Moussaka bewaren, invriezen en opwarmen

Moussaka bewaren, invriezen en opwarmen

Moussaka kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel de moussaka eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Warm het later in een pannetje of in de oven weer op, eventueel met wat extra kaas erover (= extra lekker!).

Moussaka

Op zoek naar een recept voor Griekse moussaka? Bekijk deze video en zie hoe je moussaka maakt.Moussaka maken:Smelt 50 gram boter in een steelpan. Voeg 50 gram bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 minuten. BechamelsausVerwarm 500 milliliter melk in een steelpan.Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg 1 laurierblaadje en 1 theelepel zout toe en laat 5 minuten op laag vuur koken. Klop ondertussen 2 eieren los.Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal van 25 bij 25 centimeter in met olie of boter. Snijd 2 tenen knoflook fijn en snipper 1 ui. Smelt 25 gram boter en fruit de knoflook en ui 1 minuut. Voeg 400 gram rundergehakt, een laurierblaadje, 2 theelepels kaneel en 2 theelepels nootmuskaat toe. Bak in 8 minuten bruin. Voeg 720 gram passata di pomodoro en 1 theelepel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 minuten koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig. Aubergine snijdenSchil ondertussen 3 grote kruimige aardappelen en snijd in plakken van een halve centimeter. Kook in water met zout in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat afkoelen.Verwijder ondertussen de kroontjes van 2 aubergines. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 centimeter. Bak de aubergine in hete olie in delen goudbruin. Dat duurt 5 minuten per deel, keer de plakken halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel en schenk de gehaktsaus en de bechamelsaus erover. Bak in ongeveer 50 minuten in de oven goudbruin.Zo maak je moussaka. Eet smakelijk!
04:54