Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon, dat is stoofvlees op z’n Frans. Niet letterlijk, maar het vat het aardig samen. Dit winterse gerecht van rundvlees, rode wijn en paddenstoelen vergt wat bereidingstijd, maar terwijl de pan staat te pruttelen, stroomt je huis vol met de lekkerste geuren. Ontdek hoe jij deze klassieker op tafel zet!

Bouef bourguignon recepten

Boeuf bourguignon maken
Boeuf bourguignon maken

Boeuf bourguignon maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 750 g ribrunderlap
  • 2 middelgrote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 250 g winterpeen
  • 750 ml volle rode wijn
  • 180 g gerookt ontbijtspek
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 30 g verse platte peterselie
  • 250 g champignons
  • 320 g zilveruitjes
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenpapier
  • schuimspaan
  • keukentouw
  1. Snijd de ribrunderlappen in stukken van 2 cm. Snijd de uien in ringen en de knoflook en winterpeen in plakjes. Meng het rundvlees in een kom met de ui, knoflook en peen en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast. Schep alleen het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
  2. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit een braadpan zonder olie of boter en bak het spek 10 min. op laag vuur. Schep het spek uit de pan.
  3. Bak het vlees in het achtergebleven bakvet in de braadplan op hoog vuur in 3 min. rondom goudbruin. Schep uit de pan. Schep de groenten met behulp van een schuimspaan uit de marinade in de braadpan en bak 5 min. op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng aan de kook.
  4. Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees. Laat 2.5 uur met de deksel schuin op de pan op laag vuur stoven.
  5. Veeg de champignons schoon en snijd in kwarten. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg samen met de champignons toe. Laat de boeuf bourguignon met de deksel schuin op de pan nog 30 min. sudderen.
  6. Proef of het vlees zacht genoeg is en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kruiden. Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi erover.

Wat is boeuf bourguignon?

Boeuf bourguignon… heerlijk Frans stoofvlees waarvoor je slechts één pan en een boel geduld nodig hebt! Het gerecht werd ooit in de Franse Bourgogne-streek uitgevonden toen er veel armoede was. Taaiere, goedkope stukken vlees en restjes wijn werden samengevoegd tot een gerecht. En nu zijn we dol op boeuf bourguignon! Het vlees wordt mals door de zuren in de wijn: die zorgen ervoor dat het bindweefsel zachter wordt. In de koude maanden is niets zo lekker als een dampende pan stoofvlees op het vuur. Na 5 uur stoven heb je echt iets bijzonders!

Wat eet je bij boeuf bourguignon?

Boeuf bourguignon laat zich, zoals het stoofvlees betaamt, goed combineren met andere winterse bijgerechten zoals aardappelpuree en aardappelgratin, haricots verts, rodekool, stoofperen en rode bietjes. Ook lekker om erbij te eten: extra gebakken paddenstoelen.

Hoe lang kun je boeuf bourguignon bewaren of invriezen?

Boeuf bourguignon kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Een handig gerecht dus om van tevoren te maken! Liever invriezen? Verdeel het stoofvlees eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon, je maakt het makkelijker dan dat je het schrijft.Krokant bakkenSnipper 2 uien. Schrap 1 winterpeen en snijd in kleine blokjes. Laat 340 gram zilveruitjes uitlekken en maak 400 gram champignons schoon. Snijd 900 gram riblappen in blokjes. Smelt 25 gram boter in een grote braadpan. Voeg 125 gram spekreepjes toe en bak ze krokant. Riblappen bradenNeem de spekjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de riblappen in delen in het achtergebleven bakvet rondom bruin. Neem het vlees uit de pan. Voeg de ui en peen toe en bak 3 minuten in het achtergebleven bakvet op laag vuur. Voeg 2 eetlepels bloem toe en bak mee.Saus op smaakVoeg 375 milliliter rode wijn en 380 milliliter vleesfond toe en breng aan de kook. Voeg de zilveruitjes samen met de vleesblokjes, spekjes en runderschenkel toe en schep om. Voeg 2 laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 5 takjes tijm, 1 gekneusde teen knoflook en een halve theelepel chilivlokken toe en laat op laag vuur met de deksel op de pan minimaal tweeënhalf uur sudderen.Stoven maarHalveer de champignons, snijd de grote in vieren, en voeg ze de laatste 30 minuten toe aan de stoof. Schep af en toe om. Verwijder voor serveren de knoflook, laurier, rozemarijn en tijm. Neem de schenkel uit de pan, snijd het vlees in stukjes en doe terug in de pan. Zo maak je boeuf bourguignon.
02:50