Goudbruine aardappelgratin met tijm
Een klassieker die het altijd goed doet op de kersttafel.

Advertentie
Ingrediënten
- 1 kg pommes gourmandine
- 1 teen knoflook
- 5 takjes verse tijm
- 250 ml verse slagroom
- 150 g geraspte kaas voor ovengratin
Keukenspullen
- ovenschaal (20 x 20 cm)
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Je kunt ze ook met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in dunne plakjes schaven.
- Vet de ovenschaal in met olie of boter. Maak de knoflook schoon en snijd fijn. Ris de blaadjes van 3 takjes tijm. Meng de knoflook en de blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal. Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
- Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 75 min. goudbruin en gaar. Dek na ca. 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken. Garneer met de rest van de takjes tijm.
Tip:
Dit is een Allerhande Box gerecht.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 530 kcal
- eiwit 15 g
- koolhydraten 41 g
-
vet 33 g
waarvan verzadigd 22 g - natrium 215 mg
- vezels 6 g
Ook te zien in
Goudbruine aardappelgratin met tijm
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Goudbruine aardappelgratin met tijm
Verwarm de oven voor op 180 °C.
- 1 kg pommes gourmandine
Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Je kunt ze ook met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in dunne plakjes schaven.
- 1 teen knoflook
- 3 takjes verse tijm
Vet de ovenschaal in met olie of boter. Maak de knoflook schoon en snijd fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Meng de knoflook en de blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal.
- 250 ml verse slagroom
- 150 g geraspte kaas voor ovengratin
Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 75 min. goudbruin en gaar.
Dek na ca. 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt.
- 2 takjes verse tijm
Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken. Garneer met de rest van de takjes tijm.