Aardappelgratin met Gruyère
De klassieke Franse gratin: met room, knoflook, nootmuskaat en kaas.

Advertentie
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappel
- 2 middelgrote eieren
- 1 teen knoflook
- 150 ml volle melk
- 125 ml verse slagroom
- 1 mespunt gedroogde nootmuskaat
- 100 g Zwitserse Gruyère (kaas)
Keukenspullen
- keukenmachine
- quichevorm (Ø 26 cm)
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en schaaf ze in de keukenmachine in flinterdunne plakjes. Klop de eieren los in een kom pers de knoflook erboven en voeg de melk, slagroom en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Schep de aardappelplakjes door het roommengsel en doe in de quichevorm. Druk stevig aan. Rasp de kaas en strooi over het mengsel.
- Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar en goudbruin. Laat 15 min. afkoelen in de vorm. Snijd met een scherp mes in 12 punten.
bereidingstip:
Je kunt de gratin 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C en verwarm de gratin in ca. 15 min. Dek af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.

Aardappelen schillen
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 225 kcal
- eiwit 6 g
- koolhydraten 27 g
-
vet 10 g
waarvan verzadigd 6 g - natrium 45 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Aardappelgratin met Gruyère
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Aardappelgratin met Gruyère
- 1 kg vastkokende aardappel
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en schaaf ze in de keukenmachine in flinterdunne plakjes.
- 2 middelgrote eieren
- 1 teen knoflook
- 150 ml volle melk
- 125 ml verse slagroom
- 1 mespunt gedroogde nootmuskaat
Klop de eieren los in een kom, pers de knoflook erboven en voeg de melk, slagroom en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- 100 g Zwitserse Gruyère
Schep de aardappelplakjes door het roommengsel en doe in de quichevorm. Druk stevig aan. Rasp de kaas en strooi over het mengsel.
Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar en goudbruin. Laat 15 min. afkoelen in de vorm. Snijd met een scherp mes in 12 punten.
bereidingstip:
Je kunt de gratin 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C en verwarm de gratin in ca. 15 min. Dek af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.