bewaar
Aardappelgratin met Gruyère
Aardappelgratin met Gruyère
bewaar

Aardappelgratin met Gruyère

De klassieke Franse gratin: met room, knoflook, nootmuskaat en kaas.

15 min. bereiden
50 min. oventijd
15 min. wachten
327waarderingen

Ingrediënten

12 personen

1 kg

vastkokende aardappel

2

middelgrote eieren

1 teen

knoflook

150 ml

volle melk

125 ml

verse slagroom

1 mespunt

gedroogde nootmuskaat

100 g

Zwitserse Gruyère

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • quichevorm (Ø 26 cm)

De klassieke Franse gratin: met room, knoflook, nootmuskaat en kaas.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en schaaf ze in de keukenmachine in flinterdunne plakjes. Klop de eieren los in een kom pers de knoflook erboven en voeg de melk, slagroom en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

2

Schep de aardappelplakjes door het roommengsel en doe in de quichevorm. Druk stevig aan. Rasp de kaas en strooi over het mengsel.

3

Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar en goudbruin. Laat 15 min. afkoelen in de vorm. Snijd met een scherp mes in 12 punten.

bereidingstipJe kunt de gratin 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C en verwarm de gratin in ca. 15 min. Dek af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.

Aardappelen schillen

Instructievideo - 01:08 min.