Aardappelpuree
Zó maak je de allerbeste én de luchtigste aardappelpuree.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 1 kg stamppotaardappelen
- 150 ml volle melk
- 30 g ongezouten roomboter
- ¼ tl gemalen nootmuskaat (of vers geraspte)
Keukenspullen
- pureestamper of pureeknijper
Advertentie
Bereiden
- Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Giet af. Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.
- Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of pureeknijper). Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
variatietip:
Je kunt deze aardappelpuree ook met kaas maken. Voeg dan 200 g oude kaas in blokjes van ½ cm toe. Schep ze vlak voor het serveren door de puree.
variatietip:
Lekker met 1 el grof gemalen mosterd (bijv. Zaanse) en verse kruiden, zoals 1 bakje fijngesneden platte peterselie (15 g) en een ½ bakje fijngesneden munt (à 15 g, alleen de blaadjes). Schep vlak voor het serveren door de puree. Door de grove mosterd is de aardappelpuree niet meer glutenvrij.
variatietip:
Met 2 tl kerriepoeder en 1 fijngesneden rode peper (zonder zaadlijsten) geef je de puree een pittig accent.

Aardappelen schillen
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 255 kcal
- eiwit 5 g
- koolhydraten 40 g
-
vet 7 g
waarvan verzadigd 5 g - natrium 20 mg
- vezels 4 g
Ook te zien in
Aardappelpuree
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Aardappelpuree
- 1 kg stamppotaardappelen
Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.
- 150 ml volle melk
Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken.
Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of pureeknijper).
- 30 g ongezouten roomboter
Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is.
- ¼ tl gemalen nootmuskaat
Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
variatietip:
Je kunt deze aardappelpuree ook met kaas maken. Voeg dan 200 g oude kaas in blokjes van ½ cm toe. Schep ze vlak voor het serveren door de puree.
variatietip:
Lekker met 1 el grof gemalen mosterd (bijv. Zaanse) en verse kruiden, zoals 1 bakje fijngesneden platte peterselie (15 g) en een ½ bakje fijngesneden munt (à 15 g, alleen de blaadjes). Schep vlak voor het serveren door de puree. Door de grove mosterd is de aardappelpuree niet meer glutenvrij.
variatietip:
Met 2 tl kerriepoeder en 1 fijngesneden rode peper (zonder zaadlijsten) geef je de puree een pittig accent.