bewaar
Aardappelpuree
Aardappelpuree
bewaar

Aardappelpuree

Zó maak je de allerbeste én de luchtigste aardappelpuree.

10 min. bereiden
20 min. wachten
157waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

stamppotaardappelen

150 ml

volle melk

30 g

ongezouten roomboter

¼ tl

gemalen nootmuskaat

Dit heb je nodig

  • pureestamper of pureeknijper

Zó maak je de allerbeste én de luchtigste aardappelpuree.

Aan de slag

1

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Giet af. Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.

2

Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of pureeknijper). Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.

variatietipJe kunt deze aardappelpuree ook met kaas maken. Voeg dan 200 g oude kaas in blokjes van ½ cm toe. Schep ze vlak voor het serveren door de puree.

variatietipLekker met 1 el grof gemalen mosterd (bijv. Zaanse) en verse kruiden, zoals 1 bakje fijngesneden platte peterselie (15 g) en een ½ bakje fijngesneden munt (à 15 g, alleen de blaadjes). Schep vlak voor het serveren door de puree. Door de grove mosterd is de aardappelpuree niet meer glutenvrij.

variatietipMet 2 tl kerriepoeder en 1 fijngesneden rode peper (zonder zaadlijsten) geef je de puree een pittig accent.

Aardappelen schillen

Instructievideo - 01:08 min.