bewaar
Filodeegtaart met sesamvulling en honingsiroop
Filodeegtaart met sesamvulling en honingsiroop
bewaar

Filodeegtaart met sesamvulling en honingsiroop

20 min. bereiden
40 min. wachten
11waarderingen

Ingrediënten

16 porties

1 zak

geroosterde sesamzaadjes

2 zakjes

blanke amandelen

1 eetlepel

koekkruiden

8 eetlepels

vloeibare honing

125 g

roomboter

1 pak

filobladerdeeg

1

kaneelstokje

2 eetlepels

citroensap

Dit heb je nodig

  • vierkante taartvorm ca. 25 x 25 cm

Aan de slag

Oven voorverwarmen op 175 °C. In kom sesamzaad, amandelen, koekkruiden, 3 el honing en helft van boter door elkaar mengen. Ontdooide deegvelletjes voorzichtig uitvouwen. Deegvel in ingevette taartvorm leggen en bestrijken met boter. Hierop nog 4 lagen deeg leggen, elke laag bestrijken met boter. Sesammengsel erop scheppen en gladstrijken. Andere 5 deegvellen erop leggen en ieder vel bestrijken met boter. Overtollig deeg langs randen wegsnijden. Met scherp mesje taart in 16 vierkanten porties verdelen. Niet helemaal insnijden tot op bodem. Taart in midden van oven in ca. 40 min. gaar en goudbruin bakken. Intussen in steelpan 250 ml water met 5 el honing en kaneelstokje aan de kook brengen. Ca. 8 min. zachtjes inkoken tot dunne siroop. Laten afkoelen en citroensap erdoor roeren. Taart uit oven nemen en honingsiroop gelijkmatig erover schenken. Taart laten afkoelen en siroop laten intrekken. Lauwwarm of op kamertemperatuur serveren.

algemeenSinaasappelaroma: Geef deze taart een verfijnd sinaasappelaroma door het water voor de honingsiroop te vervangen door 250 ml sinaasappelsap, liefst vers geperst, en 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil.