bewaar
Sinterklaastaart
Sinterklaastaart
bewaar

Sinterklaastaart

De grootste verrassing op pakjesavond komt uit eigen oven. Daar wordt zelfs sinterklaas jaloers van.

45 min. bereiden
45 min. oventijd
2 uur wachten
14waarderingen

Ingrediënten

12 personen

250 g

ongezouten roomboter

250 g

lichte basterdsuiker

1 snufje

zout

5

middelgrote eieren

250 g

zelfrijzend bakmeel

1 el

koek- en speculaaskruiden

150 g

bitterkoekjes

250 g

mascarpone

125 ml

verse slagroom

150 g

gekleurde marsepein

100 g

chocoladeglazuur

150 g

strooigoed

Dit heb je nodig

  • kleine springvormen (Ø 15 cm, ingevet)

  • bakpapier

De grootste verrassing op pakjesavond komt uit eigen oven. Daar wordt zelfs sinterklaas jaloers van.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de bodems van de bakvormen met bakpapier.

2

Doe de zachte boter in een kom samen met de basterdsuiker en het zout. Mix in 5 min. met een mixer tot een romig geheel. Voeg al mixend een voor een de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen. Zeef het bakmeel en de koekkruiden boven het mengsel en spatel er luchtig door.

3

Verdeel het beslag over de 2 vormen. Bak in ca. 45 min. gaar in het midden van de oven. Prik na 35 min. een satéprikker in het midden. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de bodems in ca. 2 uur helemaal afkoelen.

4

Verkruimel de bitterkoekjes. Roer de mascarpone los in een kom. Klop de slagroom stijf en meng met de bitterkoekjes door de mascarpone.

5

Snijd de cakebodems overlangs doormidden. Je gebruikt er 3 voor de taart, dus je houd er 1 over. Draai balletjes van Ø 1½ cm van de marsepein. Bestrijk 2 bodems met de bitterkoekjesvulling. Leg de marsepeinballetjes rondom langs de rand. Stapel de bodems op elkaar op een schaal. Eindig met de onbelegde bodem.

6

Verwarm het chocoladeglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schenk het glazuur over de bovenkant van de taart en laat hier en daar over de rand lopen. Leg het strooigoed in een berg bovenop.

tip

variatietipIn plaats van gekleurde marsepein kun je ook gekleurde fondant gebruiken.

bewaartipVries de bodem die je over hebt in. Of eet ‘m – om voor te proeven – alvast lekker op.

Sinterklaastaart

Instructievideo - 02:48 min.