Zoe­te-aard­ap­pel­ca­ke

Aardappel in een cake? Jazeker, maar dan natuurlijk wel de zoete variant. Die doet het heel goed met monchou en gember.

  • nagerecht
  • 12 personen
  • 560 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 50 min. oventijd
(22)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Aardappel in een cake? Jazeker, maar dan natuurlijk wel de zoete variant. Die doet het heel goed met monchou en gember. 12 personen
3 22

Ingrediënten

Keukenspullen
  • rasp
  • bakpapier
  • vierkante springvorm (24 x24 cm)
  • satéprikker

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe 150 g boter, 275 g basterdsuiker, het vanillearoma en een het zout in een kom en klop in 5 min. luchtig. Klop een voor een de eieren erdoor. Schil de zoete aardappelen en gember, rasp fijn en meng met de kaneel door het beslag. Zeef 175 g zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder boven het beslag en spatel erdoor. Voeg de crème fraîche toe en meng erdoor. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 min. bruin en gaar. Prik na 45 min. met een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  2. Doe ondertussen de rest van de boter, de rest van de suiker en de rest van het zelfrijzend bakmeel in een kom en kneed tot een kruimelig deeg. Hak de noten met een goed mes zo fijn mogelijk en meng door het deeg. Spreid de deegkruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de laatste 15 min. boven de cake in de oven goudbruin en gaar. Neem de cake en de kruimels uit de oven en laat 2 uur afkoelen. Boen ondertussen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Meng het sap en het rasp samen met de poedersuiker door de monchou. Bestrijk de bovenkant van de cake met de roomkaas en bestrooi met de koekkruimels.

bereidingstip:

Je kunt de cake 2 dagen van tevoren maken. Bewaar (zonder topping) goed verpakt in aluminiumfolie. Bestrijk vlak voor het serveren met de roomkaas en bestrooi met de koekkruimels.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 560 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 55 g
  • vet 35 g
    waarvan verzadigd 19 g
  • natrium 295 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Zoete-aardappelcake

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zoe­te-aard­ap­pel­ca­ke

1
1
  • 150 g boter
  • 275 g lichte basterdsuiker
  • 1 tl vanillearoma
  • 1 mespunt zout

Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de boter, de basterdsuiker, het vanillearoma en een het zout in een kom en klop in 5 min. luchtig.

2
2
  • 3 eieren
  • 300 g zoete aardappelen
  • 3 cm verse gember
  • 3 tl gemalen kaneel

Klop een voor een de eieren erdoor. Schil de zoete aardappelen en gember, rasp fijn en meng met de kaneel door het beslag.

3
3
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 g crème fraîche

Zeef het zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder boven het beslag en spatel erdoor. Voeg de crème fraîche toe en meng erdoor.

4
4

Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.

5
5

Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 min. bruin en gaar.

6
6

Prik na 45 min. met een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

7
7
  • 75 g boter
  • 75 g lichte basterdsuiker
  • 50 g zelfrijzend bakmeel

Doe ondertussen de rest van de boter, de rest van de suiker en de rest van het zelfrijzend bakmeel in een kom en kneed tot een kruimelig deeg.

8
8
  • 150 g gezouten notenmix macadamia's

Hak de noten met een goed mes zo fijn mogelijk en meng door het deeg.

9
9

Spreid de deegkruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de laatste 15 min. boven de cake in de oven goudbruin en gaar.

10
10
  • 1 limoen

Neem de cake en de kruimels uit de oven en laat 2 uur afkoelen. Boen ondertussen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit.

11
11
  • 50 g poedersuiker
  • 200 g MonChou (verse roomkaas)

Meng het sap en het rasp samen met de poedersuiker door de monchou. Bestrijk de bovenkant van de cake met de roomkaas en bestrooi met de koekkruimels.

bereidingstip:

Je kunt de cake 2 dagen van tevoren maken. Bewaar (zonder topping) goed verpakt in aluminiumfolie. Bestrijk vlak voor het serveren met de roomkaas en bestrooi met de koekkruimels.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.