bewaar
Zoete-aardappelcake
Zoete-aardappelcake
bewaar

Zoete-aardappelcake

Aardappel in een cake? Jazeker, maar dan natuurlijk wel de zoete variant. Die doet het heel goed met monchou en gember.

45 min. bereiden
50 min. oventijd
2 uur wachten
31waarderingen

Ingrediënten

12 personen

225 g

ongezouten roomboter

350 g

lichte basterdsuiker

1 tl

vanillearoma

1 mespunt

zout

3

middelgrote eieren

300 g

zoete aardappel

3 cm

verse gember

3 tl

gemalen kaneel

225 g

zelfrijzend bakmeel

1 tl

bakpoeder

200 g

crème fraîche

150 g

gezouten notenmix macadamia's

1

limoen

50 g

poedersuiker

200 g

MonChou verse roomkaas

Dit heb je nodig

  • rasp

  • bakpapier

  • vierkante springvorm (24 x24 cm)

  • satéprikker

Aardappel in een cake? Jazeker, maar dan natuurlijk wel de zoete variant. Die doet het heel goed met monchou en gember.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe 150 g boter, 275 g basterdsuiker, het vanillearoma en een het zout in een kom en klop in 5 min. luchtig. Doe de rest van de boter in de koelkast. Klop een voor een de eieren erdoor. Schil de zoete aardappelen en gember, rasp fijn en meng met de kaneel door het beslag. Zeef 175 g zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder boven het beslag en spatel erdoor. Voeg de crème fraîche toe en meng erdoor. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 min. bruin en gaar. Prik na 45 min. met een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

2

Doe ondertussen de rest van de koude boter, de rest van de suiker en de rest van het zelfrijzend bakmeel in een kom en wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Hak de noten met een goed mes zo fijn mogelijk en meng door het deeg. Spreid de deegkruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de laatste 15 min. boven de cake in de oven goudbruin en gaar. Neem de cake en de kruimels uit de oven en laat 2 uur afkoelen. Boen ondertussen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Meng het sap en het rasp samen met de poedersuiker door de monchou. Bestrijk de bovenkant van de cake met de roomkaas en bestrooi met de koekkruimels.

tip

bereidingstipJe kunt de cake 2 dagen van tevoren maken. Bewaar (zonder topping) goed verpakt in aluminiumfolie. Bestrijk vlak voor het serveren met de roomkaas en bestrooi met de koekkruimels.