bewaar
Pompoencake
Pompoencake
bewaar

Pompoencake

De zoete smaak van pompoen past perfect in deze cake.

40 min. bereiden
1 uur oventijd
2 uur wachten
88waarderingen

Ingrediënten

10 personen

400 g

koelverse pompoenstukjes

6 el

kraanwater

175 g

donkere basterdsuiker

275 g

ongezouten roomboter

3

middelgrote eieren

200 g

zelfrijzend bakmeel

1 el

gemalen kaneel

1 el

gemalen kardemom

1 el

gemalen gember

150 g

kristalsuiker

70 g

pecannoten

100 g

MonChou

75 g

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • staafmixer

  • cakevorm (1.5 liter)

  • bakpapier

De zoete smaak van pompoen past perfect in deze cake.

Aan de slag

1

Kook de pompoenstukjes met 2/3 van het water op laag vuur in 15 min. gaar. Pureer de pompoen met de staafmixer tot een gladde puree en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 170 °C.

2

Vet de cakevorm in met boter, bekleed met bakpapier en bestrijk opnieuw met boter. Mix met een mixer de basterdsuiker met 175 g boter licht en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Mix op de laagste stand de afgekoelde pompoenpuree erdoor. Zeef het bakmeel en de specerijen boven de kom en spatel het er zo luchtig mogelijk door. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hem in het midden van de cake, komt de prikker er schoon en droog uit dan is de cake gaar. Laat in 2 uur afkoelen op een rooster. Leg een stuk bakpapier klaar.

3

Verwarm de kristalsuiker met de rest van het water in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Laat de suikerkristallen oplossen en zet dan het vuur hoog tot de suiker diepbruin kleurt. Neem direct van het vuur en doe de pecannoten erbij. Schep om en stort de karamel op het bakpapier en laat 15 min. afkoelen. Hak de pecan-karamel met een mes in grove stukken. Klop de rest van de boter met de roomkaas en poedersuiker in 4 min. luchtig. Bestrijk de bovenkant van de cake ermee en bestrooi met de pecan-karamel.