Carrot cake met noten en limoen
Gember, noten, limoen en de subtiele smaak van wortel: een prachtige taart met bijzondere smaken.

Advertentie
Ingrediënten
- 200 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 325 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanillearoma
- 1 mespunt zout
- 3 middelgrote eieren
- 300 g winterpeen
- 3 cm verse gember
- 3 tl gemalen kaneel
- 225 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl Bob's Red Mill baking soda (zak 450 g)
- 200 g crème fraîche
- 10 g boter om in te vetten
- 75 g gezouten pecannoten
- 75 g gezouten macadamianoten
- 1 limoen
- 50 g poedersuiker
- 200 g mon chou (verse roomkaas)
Keukenspullen
- 2 ronde springvormen (Ø 18 cm)
- bakpapier
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Doe 150 g boter, 275 g basterdsuiker, het vanillearoma en een mespunt zout in een kom en klop in 5 min. luchtig. Klop een voor een de eieren erdoor. Schrap de peen en gember, rasp fijn en meng met de kaneel door het beslag. Zeef 180 g bakmeel en de baking soda boven het beslag en spatel erdoor. Voeg de crème fraîche toe en meng er rustig door.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Verdeel het beslag over de vormen en bak de taarten in het midden van de oven in ca. 55 min. bruin en gaar. Prik na 45 min. met een satéprikker in het midden van de taarten om te testen op gaarheid. Komen ze er schoon uit, dan zijn ze gaar.
- Doe de rest van de boter, de rest van de basterdsuiker en het zelfrijzend bakmeel in een kom en kneed tot een kruimelig deeg. Hak alle noten en kneed door het kruimeldeeg. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ca. 20 min. voor het einde van de baktijd boven de springvormen in de oven.
- Neem de taarten en deegkruimels uit de oven en laat 2 uur afkoelen. Boen ondertussen de limoen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Meng het sap en rasp met de poedersuiker door de mon chou. Bestrijk beide taarten aan één kant met elk een derde van de roomkaas. Bestrooi 1 taart met de helft van de kruimels en leg de andere taart er met de besmeerde kant naar beneden bovenop. Bestrijk nu de bovenkant van de taart met de rest van de roomkaas en bestrooi met de rest van de kruimels.

Gember gebruiken
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 550 kcal
- eiwit 6 g
- koolhydraten 52 g
-
vet 35 g
waarvan verzadigd 21 g - natrium 300 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Carrot cake met noten en limoen
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Carrot cake met noten en limoen

Verwarm de oven voor op 170 °C.

- 150 g ongezouten roomboter
- 275 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanillearoma
- 1 mespunt zout
- 3 middelgrote eieren
Doe de boter, basterdsuiker, het vanillearoma en het zout in een kom en klop in 5 min. luchtig. Klop een voor een de eieren erdoor.

- 300 g winterpeen
- 3 cm verse gember
- 3 tl gemalen kaneel
Schrap de peen en gember, rasp fijn en meng met de kaneel door het beslag.

- 180 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl Bob's Red Mill baking soda
- 200 g crème fraîche
Zeef het bakmeel en de baking soda boven het beslag en spatel erdoor. Voeg de crème fraîche toe en meng er rustig door.

- 10 g boter om in te vetten
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.

Verdeel het beslag over de vormen en bak de taarten in het midden van de oven in ca. 55 min. bruin en gaar.
Tip: Prik na 45 min. met een satéprikker in het midden van de taarten om te testen op gaarheid. Komen ze er schoon er uit, dan zijn ze gaar.

- 50 g ongezouten roomboter
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 45 g zelfrijzend bakmeel
- 75 g gezouten pecannoten
- 75 g gezouten macadamianoten
Doe de boter, basterdsuiker en zelfrijzend bakmeel in een kom en kneed tot een kruimelig deeg. Hak alle noten en kneed door het kruimeldeeg.

Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ca. 20 min. voor het einde van de baktijd boven de springvormen in de oven.

Neem de taarten en deegkruimels uit de oven en laat 2 uur afkoelen.

- 1 limoen
- 50 g poedersuiker
- 200 g mon chou
Boen ondertussen de limoen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Meng het sap en rasp met de poedersuiker door de mon chou.

Bestrijk beide taarten aan één kant met elk 1/3 van de roomkaas.

Bestrooi 1 taart met de helft van de kruimels en leg de andere taart er met de besmeerde kant naar beneden bovenop.

Bestrijk nu de bovenkant van de taart met de rest van de roomkaas en bestrooi met de rest van de kruimels. Lekker!