Red velvet

Red velvet

Favoriet onder zoetekauwen: red velvet. Deze fluweelzachte, rode baksels vind je in allerlei soorten en maten. Van een red velvet cake tot kleurrijke cupcakes: hieronder vind je originele red velvet-recepten. Je kunt aan de bak!

Red velvet cake recept

Red velvet cake recept

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Bekleed bodems van de springvormen met bakpapier. Zeef de bloem, baksoda, het cacaopoeder en zout boven een kom.
  2. Doe 150 g boter met de suiker in de kom van een staande mixer en klop in ca. 8 min. luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Klop na elk ei goed door. Voeg langzaam, al kloppend, de zonnebloemolie, karnemelk, azijn, de helft van de vanille-extract en de rode kleurstof uit het doosje toe.
  3. Voeg het bloemmengsel in 3 delen toe en meng op de laagste stand tot alles goed is gemengd, ga zo nodig tussendoor met een spatel langs de randen en bodem van de kom. Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvormen en bak in ca. 40 min. gaar. Steek een satéprikker in het midden van de cakes. Als deze er schoon en droog uitkomt, dan zijn de cakes gaar. Neem de cakes uit de oven, haal ze uit de vorm en laat ze in ca. 2 uur helemaal afkoelen op een rek.
  4. Doe ondertussen de roomkaas met de rest van de boter en de rest van het vanille-extract in de kom van de staande mixer en klop in ca. 4 min. luchtig. Zet de mixer op de laagste stand en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Klop tot de poedersuiker is opgenomen voordat je een volgende hoeveelheid toevoegt.
  5. Maak de bovenkanten van de cakelagen recht door de bolling eraf te snijden, bewaar de afsnijdsels.
  6. Bestrijk de bovenkanten van 2 cakelagen met de helft van de roomkaas. Leg ze op elkaar en leg de derde cakelaag er ondersteboven op. Bestrijk de bovenkant en de zijkanten met de rest van de roomkaas. Verkruimel de afsnijdsels en versier daarmee de taart.
Wat is red velvet?

Wat is red velvet?

Zoals de naam al doet vermoeden: een red velvet cake heeft een rode kleur. Taarten met een zachte, smeuïge textuur werden vroeger in Amerika ‘velvet cakes’ genoemd. Die waren er in allerlei smaken en soorten. De red velvet cake is een taart met karnemelk en azijn en, om hem nog wat zachter te maken, een klein beetje cacao. Maar toen - we spreken over 1900 - was de cacao die in de winkel werd verkocht nog rauw. Rauwe cacao reageert op zuren en dat gaf de taart een rode gloed, vandaar de naam. Tegenwoordig wordt er voor de rode kleur kleurstof gebruikt en zijn er allerlei soorten red velvet gebak en nagerechten. Experimenteer eens door red velvet koekjes, brownies en cupcakes te maken. Veel plezier!

Waar smaakt red velvet naar?

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als een red velvet-smaak. Deze lekkernij heeft haar naam te danken aan de fluweelzachte structuur en de dieprode kleur, en niet aan de smaak. De mooie kleur creëer je door rode kleurstof of natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Wel typerend voor een red velvet-traktatie is de cream cheese frosting. Bij een traditionele red velvet cake zit dit laagje roomkaas vaak op en tussen de twee taartlaagjes in. Jum!

Waar smaakt red velvet naar?