Koolhydraatarme soep
Koolhydraatarme soep

Koolhydraatarme soep

Minder koolhydraten eten terwijl je opwarmt met een kop soep? Met deze tips en suggesties eet jij met gemak een heerlijke koolhydraatarme soep*.

*De criteria voor Allerhande-recepten zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Koolhydraatarme soep met broccoli en witte bonen maken: zo doe je dat

Koolhydraatarme soep met broccoli en witte bonen maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

2

middelgrote uien

3 tenen

knoflook

600 g

broccoli

4 el

milde olijfolie

1½ el

za'atar

1 l

kokend water

1

groentebouillontablet

30 g

ongezouten amandelen

1

citroen

3 el

tahin sesampasta

1 el

water

400 g

cannellinibonen

Dit heb je nodig

  • staafmixer

  1. Snipper de uien en snijd ⅔ van de knoflook fijn. Snijd de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snijd in kleine stukjes. Verhit de helft van de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 2 min. op laag vuur. Voeg de broccoli, ⅔ van de za’atar, het kokende water en bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter, rooster de amandelen in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak grof.
  2. Rasp de rest van de knoflook fijn en pers de citroen uit. Meng 2 el citroensap (per 4 personen) met de helft van de tahin, knoflook, de rest van de olie en het water. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Spoel de cannelinibonen af en laat uitlekken in een vergiet. Neem de soep van het vuur en voeg ⅔ van de bonen en de rest van de tahin toe. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommen. Besprenkel met de citroentahin en verdeel de rest van de bonen erover. Bestrooi met de amandelen en de rest van de za’atar.
Wat is koolhydraatarm eten?

Wat is koolhydraatarm eten?

Koolhydraatarm eten is een dieet waarbij je let op de hoeveelheid koolhydraten die je tot je neemt. 'Koolhydraten' is een verzamelnaam voor zetmeel en vezels, en komt van nature voor in bepaalde ingrediënten. Wil je koolhydraatarm/-bewust eten, dan is het belangrijk een bewuste productkeuze te maken in je dieet:

Wél, o.a.: groenten & fruit, noten, zaden & pitten, onbewerkt(e) vis, kip & vlees (niet te veel) en ongezoete zuivel

In beperkte mate: volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten

Zo min mogelijk: aardappelproducten, witte pasta, rijst, mie, producten met toegevoegde suikers (zoals snoep, koek en gebak, frisdranken & sappen)

Koolhydraatarm bij Allerhande

Voor Allerhande ontwikkelen we recepten onder de noemer koolhydraatbewust. De criteria voor deze recepten zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Die gaan uit van een matige koolhydraatbeperking van max 150 gram koolhydraten per dag. Naast het aantal koolhydraten, wordt er ook gelet op de voedingswaardensamenstelling (aantal calorieën, verzadigd vet, vezels en zout), hoeveelheid groente en peulvruchten en op het toegevoegd suikergehalte.

Koolhydraatarm bij Allerhande