Ontbijtkoek

Al sinds jaar en dag geliefd als ontbijt of tussendoortje: ontbijtkoek. Klassiek boordevol kruiden en specerijen, lekker om te variëren met gember, rozijnen of appel. Is het volgens jou kruidkoek of ontbijtkoek? Ontdek onze favoriete recepten.

Ontbijtkoek maken
Ontbijtkoek maken

Ontbijtkoek maken

Ingrediënten

voor 12 personen
  • 225 g medjouldadel
  • 3 el ahornsiroop
  • 250 ml koelverse amandeldrink ongezoet
  • 2 el appelciderazijn
  • 300 g volkorenmeel
  • 5 g baksoda
  • 1 el gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 200 g ongebrande notenmix
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenmachine
  • cakevorm 30 cm
  • bakpapier
  • sateprikker
  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Verwijder de pitten uit de dadels en doe de dadels samen met de ahornsiroop, amandeldrink en azijn in de keukenmachine. Maal tot een glad mengsel. Zeef het meel boven een kom en voeg de baksoda en specerijen toe. Voeg de dadelpuree en 175 g noten toe. Meng tot beslag.
  3. Bekleed de cakevorm met bakpapier en schep het beslag erin. Verdeel de rest van de noten erover. Bak de koek in 40-45 min. in het midden van de oven gaar. Test na 40 min. op gaarheid door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de koek gaar.
  4. Neem uit de oven en laat 10 min. akoelen. Stort dan op een rooster en laat verder akoelen.

Is ontbijtkoek gezond?

De meeste kant-en-klare ontbijtkoeken uit de supermarkt bevatten veel toegevoegd suiker, wat het tot een ongezonde snack maakt. Kijk daarom altijd goed op de verpakking!

Hoe maak je vegan ontbijtkoek?

Je kunt vegan (volkoren) ontbijtkoek maken door volkorenmeel of bloem te mengen met baksoda en koek- en speculaaskruiden of kaneel en kruidnagel. Daaraan voeg je een mengsel van gemalen dadels met ahornsiroop (of suiker), appelciderazijn en amandeldrink toe, eventueel samen met wat grofgehakte noten. Dit beslag giet je in een met bakpapier beklede cakevorm. Na 40 tot 45 minuten in het midden van de oven is je vegan ontbijtkoek klaar.

Waarom wordt ontbijtkoek gebruikt voor stoofvlees?

Ontbijtkoek wordt vaak gebruikt in stoofvlees (zoals Limburgs zoervleis) omdat het zorgt voor een lekkere, kruidige smaak én omdat de saus zo goed wordt gebonden. Als je niet van ontbijtkoek houdt, kun je ook boterhammen gebruiken om de saus mee te binden.

Ontbijtkoek: hoe bewaren en invriezen?

Zelfgebakken ontbijtkoek kun je in een luchtdichte bak of zak 4 dagen bewaren op kamertemperatuur. De koek wordt wel iets droger als je hem langer bewaart. Invriezen kan ook: in een luchtdichte bak of zak is ontbijtkoek 3 maanden houdbaar. Haal het de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat het kan ontdooien.