Tagliatelle
Tagliatelle

Tagliatelle

Of je nu kiest voor verse of gedroogde tagliatelle: met deze pastasoort en een lekkere saus zet je eenvoudig een Italiaans diner op tafel. Kook ’m al dente en serveer met een groene salade. Buon appetito!

Verse tagliatelle
Verse tagliatelle

Verse tagliatelle

Ingrediënten

voor 8 personen
  • 400 g bloem
  • 400 g griesmeel
  • 8 eieren
  • 2 el olijfolie
  • mespunt zout
  • 1 el grof zeezout
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • deegroller
  1. Zeef de bloem en het griesmeel door elkaar boven het werkblad. Maak een kuiltje en breek daar de eieren in. Voeg de olie en een mespunt zout toe. Meng met de handen van binnenuit steeds een beetje bloem door de eieren. Ga door tot alles gemengd is. Kneed 15 min. tot een soepel deeg. Als het deeg te vochtig is, voeg dan wat bloem toe. Als het deeg te droog is, voeg dan wat water toe. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
  2. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol met de deegroller 1 voor 1 uit op een licht met bloem en griesmeel bestoven werkblad. Rol uit tot een dikte van ongeveer 1 mm. Bestuif de vellen pasta met wat griesmeel en rol losjes op. Snijd in reepjes tot tagliatelle van minder dan 1 cm.
  3. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg het zeezout toe. Doe de tagliatelle erbij en roer door. Laat in 1 1/2 min. beetgaar worden. Serveer de tagliatelle met saus naar keuze of met wat olie en blaadjes basilicum.
Wat is tagliatelle?
Wat is tagliatelle?

Wat is tagliatelle?

Tagliatelle is een Italiaanse lintpasta met een breedte van ongeveer 6 mm. Hij is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. De verse variant wordt na het maken ervan meteen verpakt en gekoeld, terwijl gedroogde tagliatelle na het maken gedroogd wordt. De legende gaat dat de lange linten zijn bedacht door een Italiaanse kok die zich liet inspireren door het haar van Lucrezia Borgia, een buitenechtelijk kind van paus Alexander VI. De iets minder brede variant heet taglierini (3 mm breed) en de bredere variant pappardelle (> 10 mm).

Hoe maak je zelf tagliatelle?

Om zelf verse tagliatelle te maken, kneed je in ongeveer 15 minuten een deeg van 400 g bloem (harde tarwe), 400 g griesmeel, 8 eieren, 2 el olijfolie en een mespunt zout, dat je vervolgens in vershoudfolie 30 minuten laat rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in stukken en rol met een deegroller dunne vellen pasta van het deeg. Haal de vellen pasta door een pastamachine of bestuif ze met wat griesmeel, rol ze losjes op en snijd ze tot tagliatelle (dus in reepjes van ongeveer 6 mm). Kook de verse pasta in ruim water met grof zeezout in 1½ minuut beetgaar.

Hoe maak je zelf tagliatelle?
Hoe maak je zelf tagliatelle?
Hoeveel tagliatelle per persoon?
Hoeveel tagliatelle per persoon?

Hoeveel tagliatelle per persoon?

Gemiddeld reken je voor een hoofdgerecht 125 g verse tagliatelle en 80 g gedroogde tagliatelle per persoon. Gedroogde tagliatelle heeft vocht verloren tijdens het drogen (waardoor de pasta minder weegt) en neemt veel vocht op tijdens het koken.

Tagliatelle: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gekookte tagliatelle kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer is de pasta 3 maanden houdbaar. Ontdooi de tagliatelle door het een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Maak er een saus bij en warm de ontdooide pasta samen met de saus op in een pan.

Tagliatelle: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Tagliatelle: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Tagliatelle maken

Zelfgemaakte tagliatelle is het lekkerst. Deze pastasoort eet je traditioneel met bolognesesaus, maar is ook heerlijk met andere pastasauzen, zoals carbonarasaus of pesto. Buon appetito! 
00:58