Varkenshaas

Varkenshaas: gegrild, mals gemarineerd of met een knapperig jasje van bladerdeeg uit de oven. Hoe je ’m ook bereidt, met dit heerlijke vlees maak je gegarandeerd indruk aan tafel.

Varkenshaas recepten

Varkenshaas maken
Varkenshaas maken

Varkenshaas maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 el ongezouten roomboter
  • 2 gemarineerde varkenshaasjes
  • 2 el witte wijn
Zet producten op mijn lijst
  1. Verhit in een braadpan de boter. Bak rondom en onafgedekt de varkenshaas in 15 min. bruin en gaar. Neem het vlees uit de pan en laat het enkele minuten rusten.
  2. Schenk ondertussen de witte wijn bij het bakvet en roer het aanbaksel los. Snijd de varkenshaas in plakken en verdeel over de borden. Serveer de jus erbij.

Wat is varkenshaas?

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken en wordt daarom beschouwd als het meest luxe deel van het varken. Het vlees kan gebraden worden in de pan, in de oven of bereid worden op de barbecue. Varkenshaas is in een kwartiertje klaar. Ideaal! Maar let op: de manier van bakken is key. Het is van belang dat je het vlees aan de zijkanten laat dichtschroeien, maar de binnenkant sappig houdt. Het vlees mag best een beetje rosé blijven vanbinnen, dat is juist lekker mals.

Hoe marineer je varkenshaas?

Een goede basissaus voor varkenshaas kan bestaan uit wijn, azijn of boter, met daarin verse kruiden. Door de varkenshaas hier enkele minuten in mee te bakken, trekken de smaken goed in het stukje vlees. Een andere manier van het vlees op smaak brengen is het haasje te voorzien van een laagje glaze: wrijf het vlees in met honing of ahornsiroop en gril de varkenshaas (zonder olie of boter) totdat er een dun karamellaagje ontstaat. Of geef de varkenshaas een ‘en croûte’ jasje door ’m in te wikkelen met bladerdeeg. Feestelijk en ook nog eens lekker knapperig!

Hoe bak je varkenshaas?

Haal de varkenshaas een halfuur voor het bereiden uit de koelkast en laat ’m op kamertemperatuur komen. Dep de varkenshaas vlak voor het bakken droog en breng op smaak met wat peper en eventueel zout. Bak in olijfolie op hoog vuur in 1 tot 1,5 minuut bruin. Draai het vuur iets lager en voeg wat vloeibare margarine toe aan de pan. Door de boter gedurende 5 minuten over het vlees te scheppen, wordt het van alle kanten verwarmd. Keer het vlees regelmatig. Neem de varkenshaas uit de pan en laat afgedekt met aluminiumfolie nog 1 tot 2 minuten rusten.

Varkenshaas met kriekenbiersaus

Kriekenbier drinken bij gebakken varkenshaas is natuurlijk lekker, maar maak er ook eens deze saus mee! Kriekenbiersaus Laat 350 gram kersen uitlekken en vang het siroop op. Snipper 1 sjalot. Verhit 25 g boter in een steelpan en fruit de sjalot 3 minuten. Voeg 25 gram bloem toe en laat al roerend in 5 minuten op laag vuur garen. Voeg al roerend met een garde 3 takjes tijm, 250 milliliter kersenbier, de helft van de kersen en alle siroop uit het potje toe aan de roux. Laat op laag vuur 10 minuten inkoken. Varkenshaas Bestrooi ondertussen 500 gram varkenshaas met peper en zout. Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur in 2 minuten rondom bruin. Zet het vuur laag en bak de varkenshaas in nog eens 10 minuten rosé. Keer regelmatig. Haal het vlees uit de pan en laat, afgedekt met aluminiumfolie, 5 minuten rusten op een bord. Samenvoegen Schenk ondertussen de saus door een bolzeef in een steelpan en breng weer aan de kook. Neem de saus van het vuur. Meng 25 gram boter, de rest van de kersen en 3 eetlepels ahornsiroop erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de varkenshaas in plakken van 1 centimeter dik en schep de saus erover. Zo maak je varkenshaas met kriekenbiersaus.
02:10